El projecte Torna Terra de recuperació d'horts abandonats espera créixer l'any que ve amb més persones que s'animin a treballar un terreny deixat estar per cultivar-hi. Mentrestant, però, la iniciativa va a tota vela. La tasca co-operativa ha quedat entre els 5 projectes finalistes d'intervenció social guardonats al Premi Josep Maria Rueda i Palenzuela que atorga la Diputació de Barcelona. «És un reconeixement a la feina feta», diu el pagès Arnau Vilaseca.

Vilaseca, que encapçala la iniciativa juntament amb l'Associació l'Era i les cooperatives Mengem Bages i l'Arada, és el responsable d'haver recuperat l'hort de la Bassa del Coll, a Prades de la Molsosa. L'hort ha estat el punt d'inici del projecte, però la idea és que, a partir de la primavera-estiu del 2017, s'hi adhereixin nous pagesos «disposats a fer aquesta aposta per la recuperació del mosaic paisatgístic del territori i dels seus sabors», explica Vilaseca.

L'objectiu és la millora de la qualitat de vida dels pobles rurals a partir de la recuperació del paisatge, el conreu de varietats locals, la distribució en establiments de proximitat, el foment de l'economia social i solidària i l'educació en el consum local i crític. A l'hort de la casa Ratera de Prades s'hi han reintroduït productes del país, com ceba de gra valenciana, tomàquet bombeta de Caldes, tomàquet pometa de Cardedeu o pebrot de la república. Les llavors provenen del projecte de conservació de la biodiversitat Esporus.