La Mancomunitat d'Abastament d'Aigua del Solsonès (MAAS) va aprovar aquest dimecres, en un ple d'urgència, sol·licitar a la Sindicatura de Comptes i a l'Oficina Antifrau de Catalunya «l'anàlisi i fiscalització de l'activitat legal, administrativa i financera» dels últims 10 anys de l'ens. L'acció, segons van deixar palès els responsables de la mancomunitat, es pren per «depurar les responsabilitats en què s'hagi pogut incórrer» i per netejar el nom de l'entitat, després del que qualifiquen com «una constant i vergonyosa campanya de desprestigi».

Abans d'aprovar l'únic punt de l'ordre del dia, el president de la mancomunitat, Francesc Rovira, va donar la paraula a l'advocat Jordi Salbanyà, que a l'octubre va emetre un informe sobre el qüestionat concurs per la licitació del control i gestió de les plantes potabilitzadores, en el qual una de les empreses que es presentava era Ditec, l'administrador del qual és fill del director tècnic de l'ens. Salbanyà va exposar al ple que, en el cas de Ditec, va detectar «prohibició de contractar» segons la legislació vigent. Ara bé, el lletrat també va dir que hi havia un error en la presentació de l'oferta econòmica de l'altra empresa, que era «motiu d'exclusió».

Jordi Salbanyà va afegir que havia detectat «un vici greu» en el procediment, perquè els membres de la taula de contractació no havien quedat designats a través del ple, motiu pel qual va defensar «la nul·litat» d'aquell procés.

Pel que fa a Ditec, l'advocat va considerar «una frivolitat jurídica» parlar de prevaricació, perquè «el que contempla la legislació actual» és diferent d'anys enrere. «Al 2011 un alcalde encara podia contractar d'acord a la llei l'empresa del propi fill», va exemplificar.

La moció per la qual se sol·licita la gestió auditora de l'Oficina Antifrau i de la Sindicatura de Comptes va aprovar-se per tots els membres del ple, si bé a la sessió va absentar-se l'expresident Joan Solà, rellevat del càrrec el gener després que esclatés la polèmica dels informes que -sostenia Solà- posaven en dubte la relació amb Ditec.

D'entre la petició que es fa a sindicatura i antifrau, es demana que es prenguin en consideració «els processos de licitació fets», «les conseqüències jurídiques i responsabilitats incorregudes per la contractació a empreses subministradores i de serveis sense cap procés de licitació» i «la manca de fiscalització i reparament pel pagament de serveis sense cap procés de licitació», així com «possibles irregularitats» en la liquidació dels estats comptables.

Quant a les denúncies presentades per l'exsecretari, el ple va aprovar que el president pugui comparèixer en nom de la institució en els procediments administratius o penals que calgui. Es va ratificar també l'adhesió al portal de transparència. Justament, la CUP va entrar el 20 de març una moció a l'Ajuntament de Solsona -pendent de discutir-se al proper ple- en què demanava l'auditoria i deia que la MAAS no els havia facilitat la documentació requerida.