El XII Concurs de Gossos d'Atura d'Odèn ha tingut una «nombrosa assistència, d'entre 600 i 700 persones», en paraules dels organitzadors. Un dels objectius d'aquesta edició era augmentar el nombre de públic, «ja que s'havia fet més difusió del concurs que els altres anys», explica l'actual president de l'esdeveniment, Florenci Serra. L'organització també ha destacat la presència dels millors gossos dels pastors de Catalunya sota el sol radiant que va fer diumenge al matí.

Serra és el primer any que exerceix de president del concurs. Abans havia competit i havia fins i tot guanyat el campionat l'any 2014. Va començar gràcies al cèlebre pastor de l'Estartit Jordi Muxach, campió d'Odèn els anys 2011, 2015 i 2016. Muxach havia competit durant anys amb la famosa gossa Coloma (1992-2006).

El paratge de l'era de Piló de Montnou (Odèn) va acollir diumenge durant més de tres hores les exhibicions dels gossos dels pastors concursants en aquest esdeveniment, que ha tenri la presència de participants de primer nivell provinents de Catalunya, València i França.

Podi de pastors

El guanyador d'eguany ha estat Esteve Ribero, de la Cerdanya, que ha competit amb la gossa Yuta. En segon lloc, s'ha situat el santpedorenc Hilari Novillo amb la seva gossa Whitney i, en tercer lloc, André Collobert i la Mylka, vinguts de la Bretanya. També han participat en el concurs els pastors José María Pleguezuelos, campió de Catalunya (2013, 2014 i 2015); Jordi Muxach, campió d'Odèn (2011, 2015 i 2016) i de Catalunya nombroses vegades; Mercè Ribot i Armand Flaujat, de Bell-ver de Cerdanya, i els valencians Juli Bayot i Ismael Boix i els bascos Víctor Bengoetxea i Javier Olaciregui. Els assistents van poder dinar amb els pastors i els organitzadors de l'esdeveniment, finalitzades les exhibicions.

La celebració es pot dur a terme gràcies a la col·laboració desinteressada dels veïns d'Odèn, a més del suport del Consell Comarcal del Solsonès i el patrocini de l'Ajuntament d'Odèn i la Diputació de Lleida. Els organitzadors també destaquen la col·laboració de la família de la casa Encies, que aporta «el seu ramat amb el seu amo Florenci Serra al capdavant». Es tracta d'un ramat que ja fa tres generacions que manté la mateixa raça.

El concurs de l'era de Piló de Montnou (Odèn) solia celebrar-se el juliol, i ara fa uns cinc anys que es porta a terme a l'agost «perquè els dies van quedar lliures de celebracions, i ho vam aprofitar», en paraules de Florenci Serra.