El gerent de la Fundación Andanatura, Julio Campos, es desplaçar ahir, dimarts, des d'Andalusia fins a Solsona per explicar el Pla estratègic comercial de plantes aromàtiques andalús, desenvolupat conjuntament entre la fundació i el Consell Mediambiental de la Junta d'Andalusia.

A part de com organitzar la recollida de plantes a la muntanya per tal que no es posi en perill la regulació natural, Campos va explicar la seva experiència a l'hora de portar les petites produccions de plantes aromàtiques i medicinals andaluses al mercat internacional. «Hem vist com l'accés al mercat està capat per a les petites empreses per la potència per acaparar que tenen les multinacionals. Tot i així, hem vist que és summament important, per als petits, formar consorcis», continuava Campos.

El gerent de la fundació Andanatura va explicar que una de les solucions pràctiques per fer més fàcil la comercialització a Europa va ser anar directament a botigues especialitzades i un cop trencades abans les barreres del llenguatge en l'etiquetatge del producte, explicar la història de de l'elaboració tradicional i pensar les millors formes d'empaquetar.

«Ens vam trobar que els consumidors europeus necessiten referències o certificats conforme els productes compleixen els estàndards de qualitat. No n'hi ha prou amb explicar-los l'elaboració tradicional o d'on prové el producte, per tant, una de les conclusions és que hem d'avançar pel que fa a la certificació», afegia Campos abans de reconduir la seva ponència cap a les experiències en relació amb les plantes aromàtiques al sector alimentari. «En aquest punt hem d'adaptar els sabors andalusos, que poden ser més forts, als dels territoris on volem comercialitzar», conclogué.

Destil·lació

A part de formar consorcis entre les petites produccions de plantes aromàtiques i medicinals, Julio Campos va dir que, en el cas d'Andalusia, una de les demandes a l'administració és la compra de més maquinària per fer destil·lacions, ja que els petits productors no poden comprar-ne i així els podrien compartir.