L'alcalde de Solsona, David Rodríguez, juntament amb l'alcalde d'Agramunt, Bernat Solé, i l'alcaldessa de Vilanova de l'Aguda, Montserrat Fornells (tots tres diputats), han escrit una carta després de la visita a Oriol Junqueras i Raül Romeva a la presó de Lledoners en la qual descriuen com entre reixes el líder republicà intenta dirigir la seva formació. De Junqueras, en diuen que denota «una fortalesa i una determinació mai vista abans, que ens fa deixar de pensar en presons per pensar en República».

Els alcaldes republicans surten de la visita amb el missatge clar de «lluitar, lluitar i lluitar. No defallir i treballar en tots els àmbits, en el de la repressió, en el de les llibertats, en el de la projecció internacional i en el del municipalisme».

En properes edicions, Regió7 publicarà íntegrament la carta.

Després de la visita, els diputats han escrit aquest document titulat 300 passes endavant, en el qual relaten les sensacions entre el món entre reixes i el món de llibertat. Segons els tres polítics, després de parlar amb Junqueras ja els va fer «deixar de pensar en presons per pensar en República» i en la feina que tenen per davant en els propers mesos.

Reunions «d'alt nivell»

Els alcades i diputats lleidatans van haver d'interrompre la reunió amb els líders republicans perquè «tenia una reunió d'alt nivell amb els màxims responsables del Govern i del Parlament». La trobada tenia la intenció de poder planificar políticament els propers mesos. Després van poder reprendre la conversa i també van poder veure la resta d'exconsellers empresonats i Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, els líders d'Òmnium i l'ANC.