Des del mes de novembre, l'Associació de Productes Artesans i de Qualitat del Solsonès ha passat a dir-se La Menestrala. Aquest nom, que significa "persona que té un ofici manual", és la primera acció visible d'un pla de renovació que pretén revitalitzar el teixit associatiu i artesà de la comarca.

Per tal de donar coherència visual al canvi, l'associació La Menestrala ha volgut acompanyar-lo d'un canvi d'imatge. El seu interès es basa en un nou logo que els representi. Per trobar-lo, han obert un concurs dirigit tant a professionals del disseny gràfic com a tota persona creativa. Amb aquesta acció volen "animar a la societat solsonina a participar en una associació que dona força i empenta al territori", expliquen des de la junta de l'entitat. Per dirigir aquest disseny han posat les premises, "logo senzill i net, que reflecteixi les persones i el treball manual, proper amb el territori, orga?nic, natural, amb autenticitat, atemporal, rural i tradicional".

Una associació renovada

La voluntat de canvi de la Menestrala ja es va visibilitzar en la darrera fira de Sant Isidre, en què van voler llençar un missatge d'unitat situant les parades al centre de la plaça per "fer pinya", a diferència d'altres anys en que les parades es repartien de manera individual al voltant de la plaça.d'altres anys. Aquesta configuració la repetiran aquest any per la Fira del Tió, una fira que senten "molt seva" i que preparen "amb molta il·lusió".

En aquest process de dinamització interna han comptat amb el recolzament de l'Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona, amb la que van organitzar aquesta tardor un Fòrum del Talent de l'Artesania, juntament amb la cooperativa l'Arada. Aquesta acció respon a la importància que donen a la cohesió entre els seus membres. "Si aprofundim en el nostre sentiment de grup, treballem en equip i fem xarxa, és més fàcil visualitzar els objectius comuns i posar-hi ganes", expliquen des de l'Associació.

Entre aquests objectius s'hi troben la posada en valor dels productes artesans i de qualitat de la comarca, el treball en xarxa i la creació de sinèrgies entre els seus membres i altres associacions i entitats del territori. A més, en tot aquest procés també inviten a reflexionar sobre la importància que una associació d'aquestes característiques té pel desenvolupament sostenible d'un territori com és el Solsonès.

La Menestrala està formada per professionals tant de l'àmbit agroalimentari com d'arts i oficis. Aquesta característica la fa única a Catalunya, on aquestes dos vessants acostumen a estar separades. Aquesta unió representa un repte a l'hora de trobar objectius comuns però pot convertir-se en una gran aliada a l'hora de tenir força i tirar endavant iniciatives més ambicioses.