El servei PADES, equips d'experts en cures pal·liatives i l'atenció a persones amb malalties cròniques avançades que s'ofereix al domicili dels pacients, és una ajuda que ofereix el Centre Sanitari del Solsonès des del 1997 amb el finançament del Servei Català de la Salut. Aquesta ajuda cada any la rep un centenar de persones de la comarca, i i també s'ofereix a tot Catalunya.

Segons han explicat els responsables del Centre Sanitari, el seu objectiu és que el pacient rebi en tot moment l'assistència que li cal al seu domicili. «És un equip que apropa l'atenció sanitària al domicili del pacient i garanteix un seguiment de la seva evolució».

La derivació a aquest tipus d'ajuda s'origina moltes vegades després d'un ingrés al Centre Sanitari. Va dirigit normalment a pacients fràgils, persones que no poden sortir de casa, i a pacients que necessiten cures pal·liatives. Hi ha pacients que necessiten més assistència i altres que menys. Per ordre de preferència, segons les necessitats, són els pacients terminals els que poden tenir assistència fins a dues vegades el dia. A continuació, els pacients d'oncologia i d'úlceres, entre una i tres vegades a la setmana. I, finalment, els geriàtrics crònics (afectacions pulmonars, ronyó, etc).

Les funcions del PADES consisteixen a identificar, valorar i abordar les necessitats de les persones de manera integral, oferir una atenció individual i personalitzada, fer un seguiment exhaustiu de l'estat del malalt en funció del objectius establerts per a cada persona i orientar i assessorar el malalt i familiars respectant els seus valors i preferències, tot actuant amb ètica professional, entre altres. També, un altre objectiu d'aquest servei és que el pacient no tingui la necessitat de sortir de casa, és a dir, que pugui evitar els ingressos a un centre hospitalari.

Segons han explicat els responsables, l'evolució quant a nombre d'assistències fa uns anys que es manté estable, en tot cas, si hi ha alguna variació és de manera favorable. L'any 2018 l'equip de PADES va atendre 128 pacients d'arreu de la comarca i de moment aquest 2019 hi ha 90 persones que reben aquesta ajuda. També afegeixen que no hi ha cap malaltia ni cap cas destacable en aquests moments, ni tampoc en els darrers anys.

El servei s'ofereix a tot Catalu-nya, i a l'últim informe de resultats de l'Observatori del Sistema de Salut de Catalunya s'especifica que, arreu del territori català, l'any 2017 hi va haver 14.331 persones que van rebre aquest servei, un vuit per cent més que l'any 2016, amb una mitjana edat de gairebé 79 anys.