Una de les granges que es podran visitar aquest cap de setmana del programa Benvinguts a Pagès per primera vegada és una explotació a Montmelús, a la Cerdanya, que elabora formatges artesans.

Montmelús era, fins fa pocs anys, un poblet abandonat de la vall de Cerdanya on actualment s'ha iniciat un projecte de recuperació de la pagesia i una explotació ramadera de 60 cabres que pasturen lliures sota el control d'un GPS sempre que el temps acompanya.

El projecte el van iniciar cinc companys de Barcelona però actualment només n'hi treballen dos: Helena Guillén i Xavier Sichar. A partir de la llet de les cabres s'elaboren formatges, «amb consciència per l'entorn, pel benestar animal i per les sanes i justes relacions entre les persones», explica Guillén.

Després de lluitar durant 5 anys per tirar endavant el projecte, en fa un que els dos companys van començar a produir el producte que actualment es pot comprar a la mateixa granja, en botigues de la Cerdanya o en cooperatives de consum de Barcelona.

«A la granja no ens arribava ni la llum ni l'aigua i mitjançant les energies renovables hem aconseguit l'energia necessària per a la producció», explica Guillén.

Així, al llarg d'aquest cap de setmana els responsables mostraran el seu dia a dia a la granja, el sistema d'energia que han utilitzat -amb plaques solars i un pou d'aigua- i també es mostrarà el ramat de cabres, els porcs i l'hort que tenen per a autoconsum. També és prevista una degustació dels diferents tipus de formatges que elaboren.