06 de desembre de 2020
06.12.2020
Regió7

El CTFC col·labora en l’edició del nou atles dels ocells nidificants d’Europa

L’estudi inclou dades sobre les aus presents al continent, en un espai total d’11 milions de km²

05.12.2020 | 23:13
El CTFC col·labora en l’edició del nou atles dels ocells nidificants d’Europa

El Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) ha col·laborat activament en l´edició del nou atles dels ocells nidificants d´Europa, en el qual han participat un total de 48 països.

Es tracta d´una eina essencial per investigar i conservar els ocells i la biodiversitat a tot Europa durant les pròximes dècades. L´edició inclou dades sobre els ocells presents en 11 milions de km?2;, recopilades de forma sistemàtica i estandarditzada gràcies a la col·laboració del Consell i les seves organitzacions associades. Es tracta d´un dels projectes més importants de la història de ciència ciutadana sobre biodiversitat, que ha tingut al voltant de 120.000 observadors de camp voluntaris de tots els països d´Europa.

Entre les dades de l´estudi destaca el fet que actualment es reprodueixen a Europa gairebé 600 espècies d´ocells, de les quals 539 són natives i 57 no natives (introduïdes des d´altres parts del món). La majoria d´aquestes espècies no estan ben distribuïdes pel continent, sinó que es localitzen en àrees més o menys reduïdes.

L´estudi també posa el focus en el que està passant a la península Ibèrica. Un dels elements més remarcables és l´alt valor de l´avifauna de la península Ibèrica en relació amb el conjunt d´Europa occidental, tal com demostra la presència a la península d´una gran quantitat d´espècies d´interès de conservació per a la Unió Europea. D´altra banda, l´Atles també fa palès que el nostre territori encara té reptes molt importants als quals ha de fer front, per exemple, mostra espècies en clara regressió a la península en els darrers 30 anys, com ara la ganga, l´àguila cuabarrada i el repicatalons.

El treball de camp de l´estudi s´ha fet entre el 2013 i el 2017 i s´han registrat 539 espècies d´ocells natives a Europa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook