La nova associació forestal de la vall de Lord gestionarà de forma conjunta les prop de 13.000 hectàrees forestals aprofitables que hi ha als tres municipis de la zona –la Coma i la Pedra, Guixers i Sant Llorenç de Morunys–, de les quals el 60% són públiques. L’associació aplega els tres ajuntaments i propietaris forestals amb l’objectiu de posar fre a l’abandonament dels boscos i evitar els incendis forestals. Un dels impulsors, Josep Pintó, explica que, entre d’altres, el projecte vol comercialitzar la biomassa i el biocarbó que s’extregui dels boscos. Al mateix temps, volen engegar una línia de formació en treballs forestals i esperen poder donar feina a una vintena de persones del territori.

«La manca de gestió forestal comporta perjudicis a nivell particular i general i, per això, hem decidit posar-hi remei». Així s’explica Josep Pintó, un propietari forestal de Sant Llorenç de Morunys. Pintó relata que, en la majoria de boscos de la vall de Lord «només s’han dut a terme explotacions forestals extractives, que són tremendament agressives i l’únic que fan és debilitar la massa forestal perquè treuen tots els peus bons i deixen els dolents». Per això, explica, la idea de l’associació és «aplicar la política contrària»: «Treure els peus dolents i deixar els bons». Això ho poden fer, aclareix, perquè la seva idea és comercialitzar la part «menys rendible» dels boscos, és a dir, la fusta destinada a la biomassa o al biocarbó.

Sobre el biocarbó, els propietaris de la vall de Lord expliquen que la seva pràctica encara és molt residual a Catalunya, però creuen que pot ser «molt beneficiós» per al territori. El biocarbó s’obté de restes vegetals i residus de biomassa i s’aplica al sòl per millorar les seves propietats. A banda de les propietats fertilitzants, Pintó explica que aquest producte també contribueix al segrest de carboni de l’atmosfera, ja que l’emmagatzema al sòl en formes químiques que són estables durant molt de temps. La idea dels propietaris és produir aquest producte «a gran escala» per poder-lo comercialitzar.

Una altra de les potes de la iniciativa és la redacció d’un pla d’ordenació conjunt de tots els boscos de la vall de Lord. Segons Pintó, això té «repercussions molt positives» per als propietaris, ja que «els facilita molt l’elaboració dels plans tècnics quan han de fer o quan volen realitzar alguna actuació concreta».

El projecte preveu una inversió molt elevada, valorada ens uns 2 o 3 milions d’euros, i, per això, des de l’associació ja han començat a buscar diverses fonts de finançament, entre els quals les que provenen de fons europeus.

La idea també és crear una formació específica en col·laboració amb l’Escola Agrària del Solsonès i, a partir d’aquí, contractar persones del territori perquè puguin treballar en el projecte. A banda de l’oferta laboral, també volen organitzar activitats de conscienciació, ja sigui a les escoles de la comarca o per al públic general.