El parc geològic dels Contraforts del Pirineu ultima detalls

El pròxim dimecres dia 20, els alcaldes dels municipis participants es reuniran per aprovar la iniciativa que protegirà el seu patrimoni

Les salines de Cambrils d’Odèn, un dels atractius del futur parc geològic | TURISME SOLSONÈS

Les salines de Cambrils d’Odèn, un dels atractius del futur parc geològic | TURISME SOLSONÈS / xavi moraleda. Solsonès

Xavi Moraleda

El parc geològic i miner del Solsonès, l’Alt Urgell i la Noguera, que s’engloba dins el projecte conjunt dels Contraforts del Pirineu, ultima detalls per a la seva inauguració. Els estatuts de la iniciativa ja han estat aprovats per tots els municipis participants, menys per Oliana, que «encara ha de prendre la decisió», com ha assegurat el geòleg manresà i impulsor de la iniciativa, Josep Maria Mata-Perelló. Inicialment, es preveia que es pogués inaugurar durant l’estiu passat, però a causa de problemes de gestió, s’ha hagut d’ajornar fins a mig any.

El dimecres dia 20 tindrà lloc l’última reunió entre els alcaldes dels municipis que participen en el projecte a Cambrils d’Odèn. Aquest projecte va sorgir fa tres anys amb la intenció d’agrupar el patrimoni geològic d’una sèrie de localitats del Pirineu i Prepirineu. El nou parc dotarà de més protecció al patrimoni geològic de la zona i facilitarà que els municipis puguin accedir a subvencions per promoure el seu atractiu turístic.

Durant aquests últims anys, el geòleg manresà s’ha encarregat de traslladar la iniciativa a tots els consistoris que hi participen. A banda, també han tingut lloc diverses reunions per determinar les condicions del projecte, com també algunes sortides de camp per aprofundir en el coneixement del patrimoni geològic català. Els estatuts d’adhesió a l’Associació del Parc Geològic i Miner, majoritàriament, ja han estat aprovats pels plens de les localitats interessades i, posteriorment, seran reconeguts per la Diputació de Lleida i la Generalitat de Catalunya.

Un cop s’inauguri el projecte dels Contraforts del Pirineu, els passos següents seran «fer un inventari del patrimoni geològic miner i realitzar més sortides de camp i accions divulgatives per tal de donar-lo a conèixer i dinamitzar-lo», com ha esmentat Mata-Perelló. A més, ha apuntat que el parc tindrà un impacte positiu per als municipis participants, ja que contribuirà a la «correcta protecció dels béns naturals de la zona, generarà molt turisme al territori i les entitats locals tindran una major afluència de visitants interessats en la ciència».

El nou Geoparc inclourà els municipis del nord del Solsonès, Navès, Odèn, Guixers, Lladurs, la Coma i la Pedra, Sant Llorenç de Morunys i Castellar de la Ribera. De la comarca de l’Alt Urgell s’hi afegiran Fígols, Alinyà, Peramola, Oliana i Bassella. També hi seran presents els municipis de la Baronia de Rialb i Tiurana, de la Noguera.

Dos dels atractius que destaquen entre el conjunt del patrimoni són la discordança progressiva de Sant Llorenç de Morunys i les salines de Cambrils d’Odèn, al Solsonès.

[object Object]

L’impulsor del nou parc geològic, Josep Maria Mata-Perelló, ha assegurat que la seva inauguració s’ha ajornat uns mesos perquè «enmig hi va haver les eleccions municipals» i canvis en els governs d’alguns consistoris. En el cas d’Oliana, l’alcaldessa anterior, Carme Lostao, «estava d’acord amb la iniciativa, però l’actual, Ricard Pérez, no ho està tant»