15 de novembre de 2015
15.11.2015

Trucs per estalviar en la factura de dades

És fonamental connectar-se a xarxes wifi, sempre que sigui possible, i controlar les actualitzacions

15.11.2015 | 21:48
Trucs per estalviar en la factura de dades

Si no formes part del grup d'afortunats amb un pla il·limitat de dades mòbils probablement hagis experimentat en més d'alguna ocasió la desesperació que ocasiona esgotar tots els gigues abans que es compleixi el mes i morir en l'intent en obrir certes pàgines web o descarregar un vídeo.

Això passa perquè les operadores generalment ens ofereixen un pla de dades amb un límit i quan el sobrepassem ens redueixen la velocitat de connexió a Internet. Per evitar aquestes desesperants situacions i allargar al màxim la teva tarifa de dades mòbils ha alguns trucs. Els smartphones compten amb una sèrie d'ajustos i configuracions que et permetran estalviar en la teva tarifa de dades. Investiga una mica al teu telèfon mòbil i intenta connectar-te, sempre que puguis, a les xarxes wifi disponibles i evitaràs estar pendent de les teves dades.

A continuació, pots descobrir 10 trucs perquè les teves dades de mòbil arribin a final de mes:

1. Configura les actualitzacions automàtiques

La majoria de les aplicacions que hi ha instal·lades en els telèfons mòbils s'actualitzen de forma automàtica. Aquest fet fa que els megues es consumeixin sense que ens adonem.

Per evitar aquestes actualitzacions automàtiques, en mòbils Android, per exemple, dins de Google Play tenim la possibilitat d'actualitzar manualment cada aplicació. Hem d'obrir l'aplicació, tocar la icona de menú i seleccionar 'Els meus aplicacions'. Al costat de les aplicacions que es poden actualitzar apareixerà l'etiqueta 'Actualització'; després hem de desactivar la casella 'Actualitzar automàticament'.

En iPhone es poden restringir les aplicacions perquè no funcionin amb dades mòbils també canviant la configuració. Per a això, cal entrar a 'Ajustos', 'Dades mòbils' i a l'apartat 'Utilitza dades mòbils per a' marcar les aplicacions que t'interessin.

2. Desactiva les notificacions innecessàries

Les notificacions també són les responsables d'un gran consum de dades -i de bateria- pel que el recomanable és desactivar aquelles menys importants. Les notificacions consumeixen megues sense necessitat, per la qual cosa el més pràctic seria consultar les nostres xarxes socials obrint de forma manual les aplicacions si volem estar al corrent d'algun missatge nou.

Per estalviar dades tenint en compte això, hem d'obrir 'Informació de l'aplicació' i desmarcar a l'opció 'Mostra una notificació'. En iPhone, per exemple, també tens la possibilitat de fer-ho des de 'Configuració'.

3. Controla les aplicacions de fons actives

Les aplicacions actualitzen els seus continguts en segon pla quan estan connectades a una xarxa wifi o mòbil. Si desactivem aquesta opció estalviarem dades i també bateria.

En iOS hem d'anar a 'Ajustos', 'General' i després a 'Actualització en segon pla'. En Android cal anar a l'opció 'Ús de dades' per bloquejar el permís perquè facin servir dades de fons. Tingueu en compte que si cancel·lem aquests permisos desapareixeran les notificacions d'aquestes aplicacions.

4. Selecciona els vídeos que reprodueixis

L''streaming' de vídeo en HD pot sortir-te molt car, ja que per segon podem consumir 50 megabytes, i en una hora, tres gigabytes. Una trucada de vídeo pot costar el consum de 3 megabytes per minut. Aquestes accions solen donar-se sobretot quan s'utilitzen Facebook o YouTube.

La solució a aquest problema és anar a la 'Configuració de compte' de Facebook i, en l'apartat de 'Vídeos', 'Reproducció automàtica', triar que la reproducció només s'activi quan tinguis accés a wifi -o desactivar directament l'opció de reproducció automàticament.

En l'aplicació de YouTube també es pot activar l'ús de vídeos en HD només quan es tingui una xarxa wifi.

5. Limita les descàrregues a Whatsapp

Normalment les imatges i vídeos que compartim a través de WhatsApp es descarreguen automàticament al nostre mòbil, així que la solució és controlar-les. Per a això, hem de desactivar la baixada per defecte d'aquests arxius.

Cal entrar a l'aplicació, anar a 'Ajustos', 'Ajustos de xat' ia 'Auto-descàrrega de multimèdia' podeu seleccionar l'opció wifi en imatges, àudio i vídeo.

6. Evita descarregar o adjuntar arxius en els emails

Descarregar o adjuntar arxius quan no estem connectats a una xarxa WiFi no és bona idea. Cal tenir en compte que només el obrir missatges consumeix dades, així que imagina't fer qualsevol altra cosa.

Quan obres un correu has de saber que molts d'ells compten amb text enriquit (rich text) i això fa que es consumeixin més dades. Per estalviar-nos uns quants megues, els usuaris de Gmail i iCloud es poden descarregar aplicacions com Mailbox de Dropbox (Android, iOS), ja que aquesta aplicació esborra el format del text enriquit en els missatges.

7. Tria un navegador més eficient

Navegadors com Opera Mini (Android, iOS, Windows Phone) o Chrome (Android, iOS) ajuden a estalviar dades.

Opera Mini comprimeix els llocs web abans de enviar-los al telèfon i compta amb la funció "vídeo boost", que disminueix el buffering i optimitza els clips. També redueix voluntàriament la qualitat d'imatge i fins i tot evita que es carreguin les fotografies per així consumir menys dades.

Quan tens connexió WiFi, Opera et permet desactivar les funcions d'estalvi de dades per navegar amb normalitat. Per activar les opcions d'estalvi d'Opera Mini, has de donar-li un toc a la "O" a la part inferior de la pantalla i prémer en 'Savings Enabled' (Estalvi activat).

En Chrome has de fer clic a la icona dels tres punts al menú principal, accedir a 'Settings' (Paràmetres) i després a 'Bandwidth' (Ample de banda); punxa en 'Data Saver' (Estalvi de dades) per activar o desactivar l'estalvi de dades.
En la manera estalvi, Chrome comprimeix les pàgines a través del servidor de Google abans que es descarreguin al teu dispositiu. Pots estalviar fins a un 30 per cent en les teves megues.

8. Utilitza mapes offline

Quan accedim a les indicacions d'una ruta a Google Maps o Apple Maps, consumim dades ja que es tracta d'un servei GPS.

Les dues aplicacions compten amb maneres offline, és a dir, connexió sense Internet, de manera que podem descarregar mapes quan estiguem connectats a una xarxa wifi i després utilitzar-los en qualsevol altre moment sense necessitat de connectar-nos a la Xarxa. Per accedir al mode offline d'Apple Maps has de posar el teu telèfon en mode d'avió.

9. Les 'apps' per controlar el consum són els teus aliades

Al mercat ja existeixen diverses aplicacions que ens ajuden a mesurar i també a controlar l'ús de dades perquè la nostra tarifa no ens doni més disgustos dels necessaris.

Per iOS i Android està disponible de forma gratuïta Onavo Extend. Aquesta aplicació mostra com s'han gastat els megabytes i ens permet fer una mena de pressupost de despesa mensual.

Amb 3G Watchdog podem fer un seguiment mensual, diferenciant el consum mòbil del consum wifi. Un altre programa similar és NetCounter, que també desglossa entre consum mòbil i Wi-Fi.

La meva Data Manager mostra el consum de dades per aplicacions amb gràfics on podem veure el consum de 3G i wifi i un gràfic amb les aplicacions que més consumeixen.

10. Utilitza Wifi sempre que puguis

Sempre que ens sigui possible hem d'utilitzar la connexió Wi-Fi (de casa, de la feina ...), reservant el consum de dades mòbils per a quan estiguem en llocs en els quals ens quedi més remei que usar la nostra tarifa de dades.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook