Després de dos mesos de treballs arxivístics, ha conclòs la instal·lació i la descripció del fons del mestre de Vallbona d'Anoia Josep Masclans i Pascual. El fons documental, a hores d'ara, ja es pot consultar. Els treballs estan emmarcats dins el programa de la Xarxa d'Arxius Municipals de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona.

El fons, que va ser donat a l'Arxiu municipal de Vallbona d'Anoia el maig del 2013, està constituït per 183 unitats documentals que inclouen un centenar de fotografies, que ocupen 0,85 metres, amb una cronologia que abasta des del 1897 fins al 1992.

El fons, segons explica la Diputació, conté principalment documentació relativa a l'activitat professional. Gran part de la documentació és escrita a manera de memòria autobiogràfica, on es pot trobar una extensa relació de totes les escoles on va exercir de mestre, les seves impressions i les activitats que va realitzar.

El mestre Josep Masclans (1878-1961) va arribar a Vallbona d'Anoia l'any 1921 i va exercir de mestre de l'escola de nens fins l'any 1939. Abans va estar a Barcelona, Cabrils, Vilassar de Dalt, el Vendrell, Lleida i Castellserà.