"Segons les últimes dades de què disposem, el 49% dels turistes consultats per l'Agència Catalana de Turisme ha sentit a parlar de l'oferta enoturística catalana. D'aquests, el 27% han visitat Catalunya i valoren la seva estada amb un notable. La realització d'activitats específiques relacionades amb el vi durant la seva estada fa pujar aquesta nota". Aquestes són les dades que haurien de convidar el sector del vi a mantenir i a incrementar la seva aposta per l'enoturisme. Són les dades que ahir va presentar la directora general de Turisme, Marian Muro, en l'International Wine Tourism Conference, que es va inaugurar ahir a Sant Esteve Sesrovires i que reuneix els principals actors d'aquesta proposta turística.

Muro també va destacar que "aquests viatgers que han conegut l'enoturime català asseguren que l'experiència viscuda a Catalunya és semblant a la que han pogut tenir a la vall de Loira, Porto, la Rioja o la vall d'Aconcagua". Una altra dada que va aportar la directora general de Turisme és que "8 de cada 10 enoturistes té previst visitar Catalunya en el futur. I dels que ja han visitat la destinació, el 95% té previst tornar-hi. Són turistes procedents, principalment, dels països nòrdics, Alemanya i França". Muro va insistir "en la necessitat de continuar treballant per millorar la notorietat de Catalunya com a destinació associada a l'experiència enoturística, un producte d'alt valor afegit i que contribueix a la desestacionalització i descentralització del turisme".

La directora general de Turisme va presidir la inauguració juntament amb el diputat de Turisme de la Diputació de Barcelona, Miquel Forns, i el director de l'Agència Catalana de Turisme (ACT), Xavier Espasa, que va fer una presentació de Catalunya com a destinació enoturística.

Per la seva banda, Miquel Forns va afirmar que "les comarques de Barcelona aposten per l'enoturisme perquè tenen productes i vins de referència, cellers importants i molt competitius i uns paisatges vitivinícoles espectaculars. L'enoturisme és, sens dubte, una oportunitat, un nou mercat per explorar en l'àmbit turístic internacional".

El Congrés Internacional d'Enoturisme, que va començar ahir, ofereix més de 30 conferències, presentacions, taules rodones i tallers a càrrec de professionals del vi i del turisme gastronòmic de països diversos.