L'Ajuntament del Bruc demana a la direcció de Mines de la Generalitat que suspengui la llicència d'explotació de la pedrera que es vol situar en aquesta població. Al·lega que l'empresa titular, Graves Alou, va obtenir els permisos fa quatre anys i encara no ha començat a actuar-hi. Per tant, segons la normativa, ja haurien d'estar caducats.

Després de diverses reunions entre les dues institucions, el consistori es mostra decebut amb l'actitud dels directius de la Generalitat perquè la caducitat encara no s'ha fet efectiva. Segons assegura un comunicat l'ens local, "la direcció de Mines no aborda les irregularitats i les il·legalitats comeses per l'empresa".

Per a l'ens local, contrari a la pedrera, la caducitat del permís seria una mesura que impediria l'activitat, com a mínim a mitjà termini. "La posada en marxa de la pedrera perjudicaria greument la zona natural de Roques Blanques, que té un gran valor ecològic: és a tocar d'un espai protegit i funciona com a corredor biològic entre les valls de l'Anoia i la muntanya de Montserrat", expressa l'alcalde, Enric Canela. I continua: "l'actitud de la direcció de Mines ens fa pensar que se situa de part del sector privat i no de l'interès públic: ens han confirmat que abans d'iniciar el tràmit de caducitat investigaran si l'acció municipal, en ser contraris al projecte, ha violat els drets de l'empresa".

Al seu torn, la direcció de Mines evita mullar-se però té clar que no vol córrer: després de l'estiu obrirà la tramitació de la caducitat però adverteix que la companyia, participada per Copcisa i Hormiconsa, dues grans empreses constructores espanyoles, presentarà al·legacions. "La suspensió de la llicència no culminarà si l'empresa pot al·legar impediments raonables que no li han permès començar a treballar", asseguren des de la Generalitat.

La picabaralla entre la Generalitat i el consistori suma un nou capítol a la polèmica que envolta el municipi anoienc des que es va presentar el projecte l'any 2012. Per als que es mostren a favor de la iniciativa, aquesta és una oportunitat de dinamització econòmica. Per als que hi estan en contra, la pedrera suposa una forta agressió al medi ambient, ja que està situada al límit del paratge catalogat d'interès natural de Roques Blanques, a la mateixa vessant de la muntanya.

"Sospitem que la Generalitat, ja l'any 2000, va deixar l'espai de la pedrera desprotegit perquè hi havia pressions del sector miner per ocupar la zona", declara Joan Canudes, president de la Plataforma Salvem el Bruc, l'entitat veïnal que s'ha creat en contra del projecte i que ha recollit unes 370 firmes de veïns contraris a la iniciativa.

L'alcalde exposa que seguiran amb la batalla contra la pedrera encara que no les té totes: "la llei de mines, aprovada durant l'època franquista, està per sobre del bé i del mal".

Un debat del model econòmic

L'empresa de Graves Alou espera que la situació econòmica sigui més propícia per començar a actuar i, a més, necessita els permisos legals. Si finalment l'activitat tirés endavant, al municipi li correspondria una compensació econòmica per cada tona extreta. Per a l'equip de govern no és un bon negoci perquè "l'empresa s'enriqueix a canvi de fer malbé el territori".

El model econòmic que tindrà el Bruc del futur depèn, entre d'altres, del projecte. "Hem de créixer amb activitats com el turisme o el sector primari, que tinguin el paisatge com a punt de partida, el gran valor que tenim", acaba el representant. Una visió compartida amb la plataforma. I que té relació amb el Parc Rural de Montserrat.

A l'altra banda, l'oposició municipal de Convergència assenyala en l'últim butlletí que el consistori no ha d'intervenir en la iniciativa privada.