Fa tres anys es van posar en marxa els busos exprés de la Hispano Igualadina-Monbus que fan el trajecte directe entre Igualada-Barcelona i Barcelona-Igualada, un intent per solucionar les queixes dels igualadins pel servei i la mala comunicació amb Barcelona. L'oferta ha servit perquè els usuaris de la capital de l'Anoia es mostrin satisfets amb el servei des de la implantació de l'exprés. Malgrat això, la resta d'habitants de la comarca, que han d'utilitzar les línies no directes, es continuen queixant d'alguns problemes que manté el servei, com ara que hi ha una freqüència de pas reduïda o que fins i tot algunes vegades els busos no apareixen.

Una mostra de la millora en el trajecte que connecta Igualada amb la capital catalana és la reducció de denúncies a l'aplicació Hispanofail, que va néixer el 2012 impulsada per un grup d'usuaris que estaven cansats dels problemes amb què topaven en el seu dia a dia a l'hora de realitzar el desplaçament diari. L'eina ha fet evidents les mancances constants que patien durant el trajecte abans de l'arribada dels directes, ja que els qui la utilitzen poden deixar constància dels retards, de les avaries o d'altres incidències. "Hi ha moltes menys denúncies que abans per la millora del servei, i també, perquè la gent s'ha cansat d'haver de denunciar cada dia que arribava tard", considera Ismael Miñano, usuari i un dels impulsors de l'app.

Segons dades acumulades en el que fa d'any, la Hispanofail ha registrat un total de 97 denúncies: 36 perquè no havia aparegut el bus; 40 per anar amb retard; 5 per haver-hi passatgers drets, i 14 per falta de places.

L'empresa Monbus, encarregada de la gestió de les línies, no ha fet declaracions sobre el tema. Sí que de manera anònima els conductors han declarat a favor de l'empresa, convençuts de la millora els últims anys, tant en rapidesa com en freqüència. També asseguren que no hi ha cap bus que porti usuaris drets perquè està totalment prohibit.

Monbus, també a Manresa

La mateixa empresa, Hispano Igualadina-Monbus, operarà també a Manresa a causa de la sentència que ha retirat la concessió a la UTE Bages Exprés, que operava a la capital del Bages des del 2010, quan va guanyar el concurs de la Generalitat. Segons el Tribunal Suprem i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, l'empresa meritòria de l'adjudicació era la companyia que opera a l'Anoia. De moment, però, el traspàs encara no s'ha fet efectiu.