Igualada ha recuperat aquest estiu una construcció històrica, el celler i molí de l'oli de l'antic Sindicat de Vinyaters, i l'ha obert al públic, que ara ho pot visitar. La curiositat pel passat de l'edifici ha despertant molt interès i totes les visites programades per la festa major tenen els grups plens. Ahir es va inaugurar la intervenció a l'edifici, i les visites, pròpiament, comencen avui. L'interès de la ciutadania ha fet que l'Ajuntament hagi de programar noves visites guiades per més endavant, amb la voluntat de satisfer la curiositat de tothom que s'ha interessat per fer el recorregut per les instal·lacions gairebé centenàries.

Aquesta és una edificació obra de l'arquitecte Cèsar Martinell, que va ser un important referent a la ciutat i que va construir una quarantena de cellers arreu del país a principi del segle passat, amb clares influències dels arquitectes Gaudí i Puig i Cadafalch. El d'Igualada es va aixecar entre els anys 1921 i 1922 i ara, després d'un procés de consolidació, recuperació i millora de l'accessibilitat impulsat per la cooperativa AgroIgualada, amb la col·laboració de l'Ajuntament, aquest espai es reobre a la ciutat.

Amb l'edifici recuperat, ara cal definir quins seran els futurs usos. La cooperativa AgroIgualada i l'Ajuntament de la ciutat han iniciat converses per definir què s'hi podria fer, sempre pensant en usos culturals i divulgatius que se li poden donar a curt termini.

L'acte d'inauguració de la intervenció, que va tenir lloc ahir, va tenir les intervencions del president d'AgroIgualada Cooperativa, Xavier Bargalló, l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, l'arquitecte responsable de la rehabilitació, Pep Riba, i la historiadora de l'art i especialista en la figura de Martinell, Raquel Lacuesta.