El rei Felip VI és "persona non grata" a Olesa de Montserrat. El darrer ple municipal celebrat dijous al vespre ho va aprovar. És una declaració en contra de la figura del monarca per la seva suposada oposició a la celebració d'una consulta. Es tracta d'una reprovació amb una àmplia majoria, que inclou els partits independentistes i alguns regidors que pertanyen a formacions que no en són. Un dels regidors socialistes va votar a favor de la declaració contra els interessos de la Casa Reial.

La resolució del ple indica que es tracta d'una reprovació a la figura del rei i a qualsevol altre representant de la monarquia espanyola en tant que representants "d'un estat que impedeix el lliure exercici del dret a decidir del poble de Catalunya". ERC, que és el grup que ha defensat la proposta, ja havia intentat una declaració semblant el mes de juny passat, però aleshores va quedar sobre la taula perquè els republicans volien que es retirés la fotografia del saló de plens. Alguns dels grups que hi haurien donat suport no hi estaven d'acord, perquè retirar la imatge d'aquest espai suposava cometre un acte contra la legislació actual. Retirada aquesta part de la moció, el suport a la proposta d'ERC va ser ampli: Bloc Olesà, ERC, CiU i Movem Olesa hi van votar a favor, com també el regidor socialista Carles Fernández. L'altre regidor socialista, Fernando Vicente, es va abstenir. I hi va votar en contra el regidor del PP, José Francisco Ramírez.

La moció aprovada argumenta que Felip VI representa la principal figura institucional "d'un Estat que impedeix el lliure exercici del dret a decidir". També considera que la monarquia és "una institució contrària als drets més fonamentals de la democràcia, totalment desfasada en el temps". I recorda que Felip VI és fill i hereu d'un altre rei, Joan Carles I, que va ser preparat per exercir el seu càrrec.

En el mateix document aprovat a Olesa, les formacions que hi donen suport retreuen al rei que "ha faltat al respecte institucional" per no haver volgut rebre, l'11 de gener passat, la nova presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

Els partits que van votar a favor de la moció d'Esquerra coincideixen que això és una demostració que Felip VI té una posició no neutral en el procés polític que viu Catalunya. La resposta més crispada a la moció la va fer el regidor del Partit Popular, José Francisco Rodríguez, que va assegurar que la proposta "és un disbarat", i que l'obstacle "no és el rei, sinó la Constitució".