El govern de Collbató, amb tres regidors d'ERC, 1 del GIC i 1 de PDC tindrà enormes dificultats per poder executar res del que plantegin a partir d'ara. L'oposició pot bloquejar tota l'acció de govern perquè sumen un regidor més que els de govern (5 dels socialistes i un regidor independent, del grup mixt, que havia estat membre del govern fins abans de l'estiu). Però aquesta oposició que suma vots suficients per impedir al govern de tirar endavant les seves iniciatives ho té molt complicat per governar: el vot del regidor que l'Ajuntament ha situat al grup mixt no es pot sumar al dels socialistes a l'hora de presentar una moció de censura. Els canvis legislatius per evitar el transfuguisme fan que un regidor que ha estat al govern no pugui tenir un vot decisiu per alterar un govern en una hipotètica moció de censura.

Es feia estrany en el darrer ple una oposició en majoria demanant a un alcalde en minoria que cedeixi el càrrec, però és que en aquests moments poc més pot fer. Tant estrany com era, també, que un alcalde respongués als que li deien que plegués que si ho volen, que presentin una moció de censura. Els canvis legislatius contra els transfuguisme es van introduir a la LOREG el 2011.

I situats en aquest punt, l'actual govern té molt condicionada la governabilitat, però en la mateixa mesura, l'oposició té molt complicat poder constituir una alternativa.

En el rerefons de tots plegat hi ha la divisió interna al si del partit dels independents de Collbató i la causa inicial de tot plegat: el regidor Jordi Serra, que es va presentar pel GIC, està frontalment oposat al que havia estat el seu company de viatge, el regidor Josep Estradé, arran de les propostes d'aprovació d'un nou POUM. I aquest desacord, segons Serra, se centra en la desprotecció de zones del nucli urbà que fins ara no permetien edificació i en la franja que queda entre el nucli i l'autovia, que en la planificació actual tampoc no és urbanitzable. Serra assegura que aquesta és l'única causa.

El govern format per ERC, GIC i PDC va arribar un moment en què va decidir tirar endavant les idees del regidor d'Urbanisme, Estradé, i deixar de banda els criteris del regidor de Medi Ambient, Serra. L'adéu, però, no va ser com volia, segons explica ell mateix, el regidor Serra. El govern el va fer fora del seu grup i el fet d'abandonar la formació amb la qual es va presentar és el que facilita que ara, com a regidor no adscrit, no tingui els mateixos drets. Serra ha demanat que es tingui en compte que ell no volia sortir del grup. Però si el govern no ho accepta, Collbató pot quedar encallat políticament. La sortida, diàleg.