L'Ajuntament de Piera va programar ahir, per primera vegada, un recorregut per diversos espais del nucli antic que pretenia explicar la història de la població per mitjà de la música. Una manera "especial", segons el regidor de Cultura, Josep Maria Rosell, de donar valor al patrimoni del municipi i obrir les portes d'espais que habitualment estan tancats al públic, com el castell de Piera, el celler de Cal Guerin i la capella de Sant Sebastià.

Per aconseguir combinar la música i la història, l'entitat Ribermúsica va encarregar-se d'escollir les peces i els intèrprets adients per a cada parada. D'aquesta manera, la música s'adequava a cada edifici concret. La primera estació va tenir lloc al celler de Cal Guerin, sota l'edifici de l'Ajuntament. Un celler construït el segle XIV, en època gòtica, i amb una façana d'època barroca. Així, en aquest espai hi va sonar la interpretació d'obres del barroc italià a càrrec del duet de Cèlia Raspall i Carles Blanch.

A més del celler de Cal Guerin, el recorregut també va tenir parada a la capella de Sant Sebastià, amb música del segle XVI, com l'edificació, a la plaça de la Sardana, amb una acció musicoescènica a l'aire lliure; i a la sala d'armes del castell de Piera, un espai singular de la vila al qual els pierencs poden accedir-hi poques vegades perquè és de propietat privada. Com a nexe d'unió entre les parades, s'oferien les explicacions del coresponsable de la museïtzació de Piera, Jordi Parcerisas: "intento contextualitzar la història de Piera per mitjà dels espais perquè així la gent entengui perquè hem escollit una música o una altra", va exposar Parcerisas.

La ruta pels quatre espais que s'han obert en aquesta primera edició va reunir una cinquantena de persones. De cara a l'any vinent, els indrets visitables s'incrementaran, segons va assegurar el regidor de Cultura. "La nostra idea és consolidar els recorreguts que uneixin música i història i anar obrint, de manera progressiva, nous espais interiors privats que fins ara eren desconeguts per als pierencs", va declarar Rosell. L'esdeveniment se sumarà al Pessebre Vivent i a la Ruta dels Músics, dues propostes culturals ja consolidades que també donen a conèixer el nucli antic. D'altra banda, al febrer Piera va inaugurar la museïtzació de la vila amb una ruta turística amb 35 plafons que van elaborar Parcerisas, guia d'ahir, i Montserrat Cucurella. Els plafons estan situats en les construccions més emblemàtiques del municipi i fan quatre pinzellades de la seva història. "Piera té un patrimoni maltractat i desconegut. Els plafons i iniciatives com aquesta ruta musical són formes de reivindicar-lo", va afirmar Parcerisas.