Santi Vila diu a Olesa que l'autonomisme "està esgotat"

El conseller de Cultura ha assitit a la representació de La Passió d´Olesa de Divendres Sant

14.04.2017 | 20:24
Santi Vila diu a Olesa que l'autonomisme "està esgotat"

El conseller de Cultura Santi Vila ha assegurat a Olesa de Montserrat que el model autonomista "està esgotat" i que el sistema polític d´aquests últims 30 anys "ja no dóna més de sí". Ho deia només un dia després de que es filtrés la conversa de David Bonvehí, coordinador organitzatiu del PDeCAT, on plantejava la possibilitat de presentar un candidat autonomista a les eleccions, proposta que després va ser negada pel propi Bonvehí. Vila va comentar també que cal ser "fidels al mandat de la ciutadania i justos amb els nostres compromisos".

Vila ha visitat Olesa per assistir a la representació de Divendres Sant de La Passió. Una obra que el conseller ha qualificat d´ "espectacular", a la vegada que destacava les "picades d´ullet" de la funció d´ahir a certs elements històrics i tradicionals de la representació que s´han recuperat. Vila també ha considerat La Passió una "bona expressió d´un producte cultural de llarga tradició" basada en els "valors cristians".

El conseller ha reconegut que no havia vingut mai a veure l´espectacle anteriorment, però sí que a l´Empordà hi ha molta tradició de baixar en autobús a Olesa per veure La Passió i que la seva mare havia vingut en més d´una ocasió. El responsable de Cultura ha assistit a la representació, dividida en tres actes, i ha aprofitat els entreactes per conèixer i parlar amb els actors i col·laboradors de La Passió i, també, per signar en el llibre d´honor del teatre. També ha posat en valor que tradicions com La Passió ajuden a "fer país" i també a crear "ciutadans cultes i lliures". Arran d´aquesta reflexió, ha dirt que "ningú no entendria una nació lliure sense ciutadans lliures i el primer pas per ser-ho és ser educats, cultes i amb valors", en clara referència a la situació política que viu ara el país.

Més enllà de l´espectacle, Santi Vila també ha assegurat que el seu departament intentarà fer un esforç per col·laborar en la millora de les instal·lacions de La Passió. Un dels grans objectius de la junta actual és desencallar el projecte de la sala petita del teatre. Una iniciativa que requeriria de la col·laboració de les administracions locals i autonòmiques. En aquest sentit, Vila explicava que "el més difícil no és tenir diners, sinó tenir projectes i aquí n´ hi ha. Jo he confirmat que ens agradaria ajudar-hi". El projecte encara no està concretat i Vila només ha afegit que caldrà treballar amb l´Ajuntament. Això sí, ha dit que l´actual conjuntura econòmica permetria recuperar projectes que porten temps encallats: "Estem un una situació de regeneració dels pressupostos i si ho podem encabir, ho farem".

Una representació especial

La visita de Vila a La Passió ha coincidit amb la representació de Divendres Sant, una de les més importants i de les que atrau més públic. A més, la funció ha sigut especial perquè, com destacava el mateix conseller, s'han recuperat alguns elements de La Passió que portaven temps sense aparèixer. El canvi més espectacular ha sigut l´escena de la barca, després de gairebé dues dècades d´absència. Altres novetats han sigutL els vestits de Jesús i Ponç Pilat, un diàleg al quadre de la Resurrecció i l´escena coneguda com ´la verònica´ en el Carrer de l´amargura. Tot això per recordar i homenatjar La Passió d´abans.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema