Els impulsors de la vegueria del Penedès es queixen que el Govern la té aturada

El Parlament la va crear, però l'executiu ni ha nomenat delegat per a la regió ni ha fet cap tipus de desplegament de les conselleries

22.04.2017 | 07:18

La Plataforma per una Vegueria Pròpia (PVP) ha retret a la Generalitat «la lentitud» a l'hora d'assignar un delegat i descentralitzar serveis al territori format per l'Alt i el Baix Penedès, el Garraf i part de l'Anoia. El president de l'entitat, Fèlix Simon, ha recordat que fa dos mesos que el Parlament va donar llum verda a la creació de la vegueria Penedès, fet que, a priori, havia de desencallar el desplegament de l'Àmbit Funcional. «El ciutadà espera coses concretes, i del Govern no hem vist res», ha etzibat Simon aquest dimarts en roda de premsa. La PVP defensa «la urgència» de tenir serveis propis i seus institucionals, alhora que proposa la creació d'un Consell de Cent que defineixi com s'han de repartir aquests serveis. La plataforma demana que aquest organisme es creï abans que acabi l'any i el formin els 72 alcaldes, els 4 presidents dels consells comarcals i 24 savis.

Dos mesos després que el Parlament modifiqués la Llei de Vegueries i reconegués el Penedès com a vuitè territori dins la futura divisió territorial de Catalunya, la Plataforma per una Vegueria Pròpia ha lamentat la falta d'«interès» per dotar el territori de recursos propis. L'entitat ha recordat que el Penedès està reconegut com a Àmbit Funcional des del 2010, fet que ha de comportar la descentralització de serveis, com passa a les Terres de l'Ebre o les Comarques Centrals. Amb l'aprovació de la vegueria pròpia, a priori, s'havia d'accelerar aquesta qüestió, però a hores d'ara no hi ha hagut cap novetat.


Crítiques als alcaldes


El president de la PVP, Fèlix Simon, ha lamentat la lentitud, però també ha retret als alcaldes de Vilanova, Vilafranca, el Vendrell i Igualada la seva actitud. Si bé ha aplaudit el posicionament públic a favor de la capitalitat compartida i la recent visita que els representants polítics han fet a la consellera Meritxell Borràs, Simon creu que encara manca una manera de fer més proactiva. «La seva declaració està molt bé, però no ens aporta res de nou», ha afirmat, instant-los a «donar un pas més endavant». Així, ha assegurat que «el ciutadà espera coses concretes» i ha dit que «tem» que «passaran mesos i tampoc es veurà res». L'entitat ha instat el teixit social i associatiu del Penedès a revertir aquesta situació, i assegura que «hi ha moltes maneres de pressionar els polítics per exigir quelcom al qual tenim dret com a territori».

Segons Fèlix Simon, són necessaris «missatges constants» des de la societat civil per a què la vegueria Penedès sigui «un nou sistema de vida» que acabi sent traduïda amb una nova organització social, política, educativa i, fins i tot, religiosa. Sobre aquesta última qüestió, la plataforma no descarta que el Penedès també es plasmi en una nova divisió eclesiàstica per deixar de dependre del bisbat de Sant Feliu.

Crear un Consell de Cent


Preguntat per quin seria el calendari desitjable de desplegament de l'Àmbit Funcional per part de la plataforma, Fèlix Simon s'ha mostrat escèptic: «en aquests dos mesos no hi ha hagut cap responsable de l'administració que s'hagi interessat ni pel passat, ni pel present, ni pel futur (de la vegueria). Per tant, no estem en condicions de fer cap calendari», ha afirmat. Amb tot, Simon sí que ha defensat la creació d'un Consell de Cent abans que acabi aquest 2017. És la principal proposta que ha fet la Plataforma per la Vegueria Pròpia per tal de començar a donar forma al Penedès com a ter ritori autònom.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema