Tècnics del departament de Medi Ambient de l'Ajuntament d´Olesa han traslladat un exemplar de tortuga de Florida al Centre de Recuperació d´Anfibis i Reptils de Catalunya, ubicat a Masquefa, per tal de poder tractar l'animal correctament. Els responsables de l'operació consideren que es trcta de l'abandonament de la tortuga per part d'alguna família que fins ara la tenia a casa seva.

La Tortuga de Florida és una espècia exòtica invasora. El departament de Medi Ambient va fer ahir un recordatori als ciutadans d'Olesa perquè tinguin en compte que "no està permès l´alliberament d´animals exòtics al medi" i van recordar els impactes ecològics que poden tenir, com per exemple una proliferació d'aqest tipus de tortugues que no són pròpies del nostre país.

L'Ajuntament explica al seu web municipal que "la tortuga de Florida acostuma a ser una mica més gran que les tortugues autòctones (la tortuga de rierol i la d´estany) i també té més descendència, de manera que competeixen per les preses i l´hàbitat". I afegeix que "també toleren millor la contaminació ambiental i viuen bé en ambients antropitzats". "Quant a l´impacte que provoquen, se sap que desplacen per competència les poblacions de tortugues autòctones", segons expliquen. Al mateix temps, en la nota s'adverteix que "les poblacions establertes en zones amb presència humana poden ser un risc per a la salut pública, ja que són font de salmonel·la" i que "la seva presència altera l´estructura de la vegetació i afecta de retruc a altres comunitats animals com invertebrats, amfibis i ocells".

No és el primer cop que s´alliberen espècies invasores al llac municipal sense coneixement de l´ajuntament. També s´han trobat peixos, que segons el departament de Medi Ambient, comporten un problema de gestió ambiental per a l´Ajuntament. I és que ha de ser la Generalitat qui autoritzi que el llac municipal l´alliberament d´espècies animals. Per aquesta raó des de l´Ajuntament es demana a la ciutadania que no es facin alliberament de peixos o rèptils al llac municipal, especialment si es tracta d´espècies exòtiques.