L'Arxiu Comarcal de l'Anoia guarda des d'aquesta setmana una imatge original de la primera alcaldessa de Catalunya, Natividad Yarza. Teresa Marcual, una exalumna de Natividad Yarza, guardava la fotografia que la mateixa Yarza havia enviat juntament amb una carta a la família de Marcual des de l'exili.

Les dues famílies havien establert relació quan Natividad Yarza era mestra a la Pobla de Claramunt. La mestra i alcaldessa va enviar la carta a la família explicant les peripècies que havia passat a l'exili, però aquest document escrit no es va conservar. En canvi, la família Marcual sí que ha guardat la fotografia fins ara. Després de la guerra, la família de Teresa Marcual va destruir la carta.

Els responsables de l'Arxiu expliquen a la seva pàgina de Facebook que hi ha poques fotografies de Natividad Yarza, la primera alcaldessa de Catalunya, i es mostren agraïts per la donació.

Natividad Yarza va néixer a Valladolid, filla de Manuel Yarza Lavilla i de Lorenza Planas Ramis, era la segona de tres germans. La família es va traslladar a Saragossa als pocs mesos de néixer la Natividad i, el 1876 es va desplaçar a Barcelona.

Del 1904 al 1905, la que havia der la primera alcaldessa de Catalunya, va cursar estudis de mestra a Osca, i el 1906 va començar a exercir com a tal a Santa Margarida de Montbui. Després va anar a Pontons, Vilada, Malla, Saderra (Orís), Vilanova del Camí, Igualada, Gandesa, Cabrera de Mar, Candasnos i, finalment, el juny de 1930, va ser nomenada mestra en propietat de l'escola de Bellprat.

A l'estiu del 1934 es va traslladar a la plaça de mestra a la Pobla de Claramunt.