La imatge actual del Rec, format per fàbriques abandonades, espais restaurats, adoberies en actiu i zones degradades, mostra la cara d'un barri que traspua allò que va ser, però sobretot, allò què vol ser. La transformació del Rec ha portat polèmica a la ciutat arran del nou Pla d'Ordenació Urbanística en el qual l'Ajuntament (PSC-ICV) preveia un canvi 'radical' per aquesta zona, apostant pels habitatges i la creació de grans avingudes. Tanmateix, els grups de l'oposició (PP, ERC i CiU), amb un ampli suport popular, van aconseguir retirar el pla el passat 24 de febrer durant un ple extraordinari.

Diversos col·lectius i entitats de la ciutat han mostrat la seva inquietud davant de la transformació d'un barri històric de la ciutat. Així doncs, associacions com la Unió Empresarial de l'Anoia, el Gremi de Blanquers, el Gremi de Constructors o la Cambra de Comerç, han mostrat la seva 'satisfacció' davant la retirada d'un POUM que 'no estava fet pels ciutadans' i era 'inviable' econòmicament'.

Amb aquesta retirada, fins d'aquí tres anys no es pot començar a presentar un nou projecte. Ara, Igualada es continua remuntant al document vigent des del 1986. Tanmateix, col·lectius econòmics i socials de la comarca ja han manifestat que ara és el 'moment' de treballar per l'elaboració d'un pla 'consensuat'.

Un barri amb més de mil anys d'antiguitat

Les primeres notícies documentades que s'han trobat del barri del Rec daten de finals del segle XII, temps en què el Monestir de Sant Cugat tenia el poder de la vila. Marta Vives, directora de l'Arxiu Comarcal de l'Anoia, explica que no va ser fins l'any 1622 que el barri va passar a ser domini només de la ciutat.

Aquest barri es caracteritza per un canal de rec, que li dóna nom, que passa al llarg de tota la ciutat d'Igualada per la part sud i té una llargada de prop de 3 quilòmetres. Amb aquesta aigua, com explica Vives, es regaven els horts i es feien funcionar els molins, ja siguin de drap, fariners, entre d'altres.

Les adoberies es van anar instal·lant al barri fins arribar a la xifra de 200 fàbriques en els seus millors moments. La primera adoberia que hi ha documentada és de l'any 1345. A Igualada, de les fàbriques de pells se'n diuen adoberies, i de les persones que hi treballen blanquers. Tot i que en els inicis hi havia tres oficis diferenciats: el blanquer, l'adober i l'assaonador.

Magí Puig, propietari d'una adoberia i autor de diversos llibres sobre la història dels blanquers d'Igualada, explica que de les construccions del Rec, el més 'valuós' és la planta baixa, ja que s'hi han trobat setze tipus de volta diferents. Segons Puig, les plantes superiors s'anaven transformant i arreglant.

Aposta per als usos mixtes

L'associació Amics del Rec, formada per diverses persones d'Igualada i la comarca que volen protegir aquest espai, defensen un barri d'usos 'mixtes'. Segons el seu president, Jordi Ribaudí, al Rec encara hi ha industria adobera i 'no és bo', en aquests moments, 'obligar-la a la desaparició'. Actualment, al barri encara s'hi troben 32 adoberies en actiu.

Ribaudí expressa que el millor model seria la convivència de 'vivendes' i 'serveis', tot i que no contemplen la instal·lació de 'botigues'. Segons el president de l'associació, 'no seria bo' desplaçar les botigues del nucli antic de la ciutat.

Aquest sector serveis, els Amics del Rec, l'entenen com la instal·lació d'empreses que busquin un valor afegit com pot ser el valor 'patrimonial'. Per a Ribaudí, moltes empreses de creativitat o investigació traurien un valor afegit del barri.

Conservació del patrimoni arquitectònic

La singularitat del Rec fa que s'hi trobin un tipus de construccions i elements arquitectònics que només es donen en aquest indret de la ciutat. Alguns d'aquests elements són els aragalls, que són els carrerons que porten del nucli antic de la ciutat fins al Rec; els bassots, uns dipòsits d'obra construïts al damunt del rec on s'hi col·locaven les deixalles; o les passeres, unes lloses de pedra picada col·locades damunt del rec per comunicar el portal d'entrada de les adoberies amb el camí del Rec.

El POUM preveia l'enderroc de dos edificis catalogats com a edificis històrics per la construcció d'una gran avinguda. La directora de l'Arxiu Comarcal expressa que el patrimoni arquitectònic del Rec s'ha de conservar per la 'permanència' de la memòria històrica.

Segons Vives, les característiques del barri es troben a 'molts pocs llocs' i s'hi troben els primers edificis que es van construir a la ciutat. Per a Vives, 'segurament' hi ha trossos 'que no cal conservar' però els 'elements arquitectònics sí'.

Els Amics del Rec consideren el Rec com un 'conjunt històric' i per això aposten per un model basat en la conservació del patrimoni industrial, les adoberies i la rehabilitació d'edificis i espais.

El Rec com a punt d'interès turístic

Actualment al barri del Rec s'hi troba el Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia. Aquests espais donen a conèixer el barri als visitants que s'apropen a la ciutat. Tanmateix, des d'Amics del Rec creuen que si es fan les coses bé, al Rec hi hauria una de les 'joies' per establir un itinerari turístic per la comarca, ja que és un lloc 'únic' a nivell de 'patrimoni arquitectònic i històric'.