Els municipis de la Conca d'Òdena han fet un nou pas en la vertebració entorn del riu Anoia, amb l'obertura, ahir, d'un nou pas de vianants sobre el curs de l'aigua. La passera, que van inaugurar ahir l'alcalde de Vilanova, Joan Vich, i el director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Adolf Martínez, representa un alleujament per als hortolans vilanovins, que feia dècades que la reclamaven. El cost ha estat de 162.000 euros.

La nova passera, que fa 17 metres de llargària i 3'5 metres d'amplada, és situada a la zona de contacte entre Vilanova del Camí, Igualada i Montbui. Amb aquesta infraestructura, els propietaris dels horts que se situen just a l'altra banda de l'Anoia no hauran de creuar el riu amb taulons o anar a fer la volta centenars de metres més a l'est, vora el cementiri. Segons l'alcalde, Joan Vich, "hem recuperat el nostre espai fluvial i hem tornat el riu als ciutadans".

La intervenció que s'ha dut a terme representa, segons Vich, "la recuperació de l'antic camí ral" que discorria al costat del curs de l'aigua. L'alcalde pensa que "la realitat s'acaba imposant". Amb la passera, també s'han fet tasques de protecció del marge dret del riu Anoia en un tram de 85 metres per minimitzar el risc en cas de riuades. S'ha fet per mitjà d'una escullera que enllaça tots dos endegaments, el de la riera d'Òdena, a Vilanova, i el del riu Anoia, a Igualada. Així, exceptuant un sector de 30 metres a la riba esquerra, el passeig fluvial de l'Anoia en aquesta zona ja s'ha completat.

Temes pendents

No obstant això, el tinent d'alcalde vilanoví i responsable de Medi Ambient al consistori, Francisco Viera, demana "a l'ACA que ens continuï ajudant" en relació amb aquest últim tram de riu que encara queda per arranjar.

La construcció del pas era una "vella reivindicació dels hortolans, als quals demanem disculpes pel temps que s'ha trigat a arreglar-ho". Ara, segons el parer de Viera, Vilanova, Igualada i Montbui estan més unides que mai, "no només geogràficament, amb la palanca, sinó socialment". El director de l'ACA, Adolf Martínez, entén que era una obra llargament demanada i que "només és un primer pas", ja que admet que "cal recuperar altres espais fluvials".