El número 2 de Ciutadans (C´s), el parlamentari Jordi Cañas, va ser promotor de l´edifici de la plaça Bages de Manresa que ha de ser enderrocat per ordre judicial per haver-se construït de forma que no s´ajusta al planejament urbanístic de la ciutat. Fonts del partit ho van confirmar ahir a aquest diari, informació que es pot consultar al quiosc digital d'Orbyt de Regió7.

El 9 de gener passat va complir un any la sentència en què el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya donava a l'Ajuntament de Manresa dos mesos per enderrocar el bloc de pisos del número 1 de la plaça Bages de Manresa, on viuen 8 famílies. Una petició d'aclariment de com s'ha d'executar la sentència -ja que hi ha un pàrquing comú amb altres edificacions i un transformador de l'electricitat-, que no ha estat resposta pel jutjat contenciós administratiu número 10 de Barcelona, és el que impedeix complir l'ordre, segons l'Ajuntament.

Cañas, investigat per frau fiscal immobiliari

Justament ahir també el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va admetre a tràmit una querella presentada per la fiscalia contra Cañas per un presumpte delicte contra la hisenda pública. L'alt tribunal investiga ara el diputat de C's, la seva exparella, el germà d'aquesta i vuit persones més per un frau de gairebé 430.000 euros en l'impost de societats d'un grup immobiliari que hauria presentat factures falses i simulat un augment fraudulent del preu d'un immoble per semblar que tenien menys beneficis. El cas s'instruirà al TSJC perquè Cañas és aforat.

En el seu escrit, el TSJC considera que hi ha prou indicis com per acceptar l'exposició raonada del Jutjat d'Instrucció número 19 de Barcelona, que investigava inicialment el cas i per on ja han passat els querellats a declarar.

Segons aquestes declaracions i un informe de l'Agència Tributària, Cañas era soci al 50% de SY Servei Immobiliari, l'altra meitat era de la seva dona d'aleshores, Mercedes A.L., i soci al 40% d'Inversiones Manais 2002. Aquestes empreses tenien la seu al carrer Sant Joan de Malta, al barri del Poblenou de Barcelona, on també tenien la seu les empreses del Grup Corbelia, controlat pel germà de la seva exdona, José Luis A.L., i la dona d'aquest, María José E.R., i l'empresa Inma&Marc Habitatges. Cañas era administrador i soci de les empreses de Corbelia.

Segons la querella, aquesta última empresa va defraudar 429.203,45 euros l'any 2005 de l'impost de societats. Per fer-ho, els querellats haurien utilitzat les empreses del Grup Corbelia amb dos expedients diferents. En un es van emetre i pagar factures que "no responen a prestacions ni serveis reals" entre les empreses del grup, trama dirigida pel cunyat de Cañas, però el TSJC creu que la col·laboració de l'ara diputat i dels altres querellats era "necessària". Una de les factures suposadament falses és la 2/2005 que va emetre Inma&Marc Habitatges a SY Servei Immobiliari per valor de 100.050 euros pel concepte "serveis de col·laboració en la prestació de serveis generals segons contracte de 23 de febrer de 2005". Però sobre aquesta factura no s'ha trobat cap contracte ni cap documentació que "pugui acreditar la realitat dels serveis o prestacions realitzats sota aquest concepte".

En l'altre expedient es va augmentar fraudulentament el preu d'adquisició d'un immoble per part de l'empresa Inma&Marc Habitatges, per tal de reduir el benefici obtingut amb la venda.

Ateses les "relacions personals i professionals" de Cañas amb el suposat cervell de la trama, a més de ser administrador i soci d'empreses del grup, el TSJC considera que hi ha indicis per acceptar a tràmit el cas per delicte contra la hisenda pública contra ell i deu persones més.