El president del govern central, Mariano Rajoy, va descartar ahir publicar la llista de persones que es van acollir a l'últim procés extraordinari de regularització fiscal, una iniciativa que va contrastar amb les posades en marxa pels executius socialistes i que, va assegurar, "ni neteja ni esborra delictes". Rajoy va fer aquestes consideracions en la sessió de control del ple del Congrés, gran part d'aquesta amb preguntes a Rajoy; la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría; i el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro; sobre la coneguda com a amnistia fiscal, a la qual es va acollir l'exvicepresident del govern Rodrigo Rato.

Segons va comentar Montoro en una conversa informal amb periodistes, en el llistat de beneficiaris d'aquesta, i que estan sent investigats per l'Agència Tributària, no apareixerà cap cas de tanta rellevància com el de Rato.

A aquest assumpte es va referir el líder del PSOE, Pedro Sánchez, que va instar Rajoy a publicar la llista d'amnistiats, i va advertir que, si no ho fa, ho farà el seu partit quan arribi al govern. Una intenció davant la qual Rajoy va recordar que els socialistes han estat vint anys al govern i "mai van donar la dada d'un sol contribuent de l'Agència Tributària, fora d'algun que regularitzés o fos sancionat per incomplir la legislació". "Van fer bé, i jo també compliré ara amb la meva obligació", va garantir, i alhora va defensar el procés de regularització fiscal impulsat pel seu govern.

Una iniciativa que és, va dir, com la que van fer els governs socialistes el 1984 i el 1991, però amb dues diferències: "llavors, els noms dels que anaven a la regularització fiscal no eren coneguts per Hisenda i no tributaven res".

Així mateix, va destacar èxits del govern i de l'Agència Tributària, com que hagin aflorat 124.000 milions d'euros en aquesta legislatura, i s'hagin recaptat 34.875.000 entre el 2012 i el 2014, als quals se sumen 2.889.000 del primer trimestre del 2015. Ha recalcat que són les millors dades de la història.

Per al president, l'actuació de Sánchez està suposant "una pèrdua de qualitat" de l'oposició, un retret contra la crítica inicial del líder del PSOE per haver provocat la pèrdua de la qualitat democràtica de les institucions.

Sánchez li va reclamar que comparegui al Congrés, "reti comptes" i expliqui la seva "vinculació directa amb la trama de finançament irregular del PP", i li va retreure que el grup popular es negués dimarts a crear una comissió d'investigació parlamentària després del que s'està coneixent sobre Rato.

En una resposta posterior a una pregunta del portaveu del grup socialista, Antonio Hernando, Sáenz de Santamaría va incidir que el govern "ha fet una amnistia fiscal aplicant la llei", i fent de manera "molt diferent" les "opaques" i "sense control" posades en marxa pels executius del PSOE. Hernando va qualificar l'amnistia fiscal de "cúmul de despropòsits", i va exhibir davant del ple la fotografia del moment de la detenció de Rato i una altra d'anterior en què apareix Rajoy abraçant l'exvicepresident econòmic. La vicepresidenta li va retreure el gest quan té casos de corrupció al seu propi partit.