El president de Tunísia, Beyi Caid Essebsi, va decretar ahir l'estat d'emergència al país com a resposta a la massacre gihadista que el 26 de juny va segar la vida de 38 turistes estrangers en una platja de la localitat de Susa.

El decret reforça els poders de la Policia i de l'Exèrcit, la qual cosa suposa una retallada dels drets assolits després de la revolta popular que al gener de 2011 va acabar amb el règim dictatorial de Zinedin el Abedin Ben Ali. "El país travessa per una situació difícil i excepcional que exigeix mesures excepcionals com l'estat d'emergència, que durarà 30 dies", va explicar l'octogenari president.

"Els atemptats en el museu del Bard i el de la setmana passada en un hotel de Susa mostren una emigració del terrorisme cap a les ciutats. Si es repetís un altre atemptat similar, l'Estat podria esfondrar-se", va recalcar. Per això, va demanar la col·laboració mundial i va apuntar la guerra civil líbia com una font afegida d'inestabilitat per a Tunísia.

Les noves mesures inclouen el tancament de mesquites i el cessament d'alts càrrecs de la Seguretat nacional i de l'estament polític, com el governador de Susa.