El conseller de la Presidència, Francesc Homs, que ahir va ser l'encarregat d'inaugurar la 47a edició de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), va alertar al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que "no es refia" de la reforma que prepara el seu executiu i que el Govern no considerarà cap proposta que "no incorpori la llibertat i la democràcia a efectes de Catalunya" perquè "no és possible incardinar Catalunya si no és en el reconeixement al seu dret a l'autodeterminació".

Homs va afegir que Catalunya "ha de tenir memòria" dels greuges soferts i va fer una crida a "anar junts i units" per evitar que l'Estat torni a imposar la seva voluntat sobre els interessos de Catalunya.

Homs va deixar clar que la forma d'actuar dels diferents governs espanyols en els últims 10 anys obliga a "no refiar-se" i va remarcar les condicions perquè Catalunya pugui donar suport a una hipotètica reforma constitucional. En aquest sentit, Homs va recordar la retallada de l'Estatut per part del TC, "el braç armat del govern espanyol", o la reforma exprés de la constitució pactada l'any 2011 pel PP i el PSOE "que es van posar d'acord en quinze dies" per "liquidar l'autonomia financera" de les comunitats autònomes.

Per tot això, Homs va deixar clar que el Govern té clares les condicions per donar suport a una reforma constitucional que passen per un reconeixement del dret a l'autodeterminació de Catalunya i a la possibilitat d'exercir-lo en democràcia. Per poder imposar aquestes condicions i evitar que l'estat espanyol "torni a imposar les seves posicions", el conseller de la Presidència ha demanat unitat.

"Si ens dividim i ens despistem és fàcil que puguin imposar les seves posicions", va dir. Per acabar, Homs, que va refermar el suport del Govern a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), va desitjar que les futures edicions de la tradicional trobada a Prada de Conflent, a la Catalunya del Nord, "siguin més normals i pròpies d'un país que disposi plenament de la seva llibertat i que es pugui expressar amb els instruments propis de qualsevol nació".

Una edició marcada per la proximitat del 27-S, al costat del conseller de la Presidència, l'acte d'inauguració de la 47ª edició de la UCE va comptar amb la participació de Joan Castex, batlle de Prada, Francesc Miralles, vicepresident del Consell de Mallorca, Joan Domènec Ros, rector de la UCE i Miquel Moly, conseller departamental del Consell General dels departament dels Pirineus Orientals. Ros, que va qualificar d'engrescador i dinàmic el programa acadèmic de l'edició d'enguany, el primer amb el Centre d'Estudis permanent Ball-Roc en funcionament, va destacar que la proximitat del 27-S "configura un panorama que feia temps que no gaudíem" i fa pensar que Catalunya i els Països Catalans tenen "més fonamentades que mai les seves esperances" amb els nous governs al País Valencià i les Illes Balears.