Ahir feia vint-i-cinc any justos que l'escriptor i mossèn Climent Forner va recitar per primera vegada el seu poema Plany per Catalunya, una obra de caire patriòtic que li va encarregar l'aleshores president del Consell Comarcal, Jaume Farguell. Els berguedans la van poder escoltar en el multitudinari acte commemoratiu de la Diada que es va celebrar al castell de Berga, que llavors era la seu institucional de l'ens Comarcal berguedà.

Fins ara aquesta obra ha tingut un important ressò perquè s'ha recitat en diferents actes com el la Diada a Berga però també es declama en la part final de l'espectacle de recreació històrica L'Onze de Setembre i Gironella. De fet, el rapsode titular és el mateix Climent Forner, que dijous a la nit va tornar a estar al peu del canó recitant els seus versos, amb un afegitó final escrit per a l'ocasió.

El poeta ha explicat a Regió7 que el nom de la seva composició està inspirada en l'obra del trobador Guillem de Berguedà a més de beure de pensadors berguedans com mossèn Josep Armengou i altres intel·lectuals com Josep Carner o Salvador Espriu i el seu Sefarad i les referències bíbliques. El compositor també hi ha anat afegint alguns versos segons l'actualitat de cada moment.

Forner confessava a aquest diari que no recordava quin havia estat el motiu d'inspiració per redactar aquest poema, ja que "sempre m'he sentit tant creient com patriota català". Tot i que al llarg de la seva dilatada trajectòria en què ha escrit més de 50 llibres i 87 goigs l'escriptor ha compost altres poemes de caire patriòtic, segurament el de Plany a Catalunya és el que ha tingut més ressò. El 2014 fins i tot es va imprimir per donar amb les entrades de la recreació dels fets de la Diada a Gironella.

Forner, que aquesta setmana ha estat distingit per Òmnium Cultural del Berguedà per la seva trajectòria en defensa i promoció de l'ús del català i la cultura del país, espera poder recitar el seu poema durant anys a les roques del pont vell, a redós del Llobregat.