El govern de la Generalitat de Catalunya va denunciar ahir que el model de finançament vigent ha provocat des del 2010 fins al 2013 un "transvasament de recursos" de les comunitats autònomes a l'Estat i, a més, Catalunya ha vist "empitjorar" la seva posició en el rànquing d'autonomies "més perjudicades".

La conselleria d'Economia de la Generalitat de Catalunya ha elaborat un informe titulat "Ineficiències i inequitats del model de finançament autonòmic 2009-2013", que el conseller Andreu Mas-Colell va donar a conèixer a la reunió d'ahir del Govern de la Generalitat.

Segons recull aquest document, entre els anys 2010 i 2013 s'ha produït un "desequilibri vertical a favor de l'Estat", ja que els recursos s'han incrementat en una taxa interanual del 8,3%, mentre que els de les comunitats autònomes s'han reduït el 3% en taxa interanual.

L'Estat, segons indica l'informe presentat per Mas-Colell, ha passat de disposar del 37,8% dels recursos totals el 2010 al 45,8% el 2013, pel que "s'ha produït un transvasament de recursos" de les administracions autonòmiques cap a la central.

El 2013, segons indica el document, l'Estat disposava d'uns ingressos addicionals de 23.300 milions d'euros derivats de l'increment que es va portar a terme del tipus de l'IVA i dels impostos especials i també per la creació d'un gravamen complementari de l'IRPF, "però cap d'aquests increments ha suposat un augment dels recursos per a les comunitats".

Per tal de restablir l'"equilibri" entre els recursos del qual disposa l'Estat i els que disposaven les comunicats autònomes l'any 2010, "caldria transferir a les comunitats autònomes l'any 2013 un total de 14.442 milions d'euros", afegeix el document.

A més a més, des de l'any 2009, les diferències entre comunitats autònomes han anat en augment, de tal manera que les que ja sortien beneficiades amb l'anterior model de finançament "han millorat la seva posició relativa", mentre que "ha empitjorat" la de les comunitats que ja figuraven com les més perjudicades.

En el cas de Catalunya, des de l'any 2010 fins a l'any 2013, "els recursos per capita s'han anat reduint progressivament", des de 2.320 fins a 2.075 euros per habitant, un descens que segons recull l'estudi també experimenta la Comunitat de Madrid.

En recursos per capita, Catalunya se situa en la desena posició, però tenint en compte les paritats de poder de compra cau fins a la catorzena posició d'aquest rànquing.

L'informe de la conselleria d'Economia també denuncia el sistema d'avançaments, que "provoca importants distorsions de tresoreria a les comunitats".

Mas-Colell es va mostrar ahir convençut que l'actual model de finançament no té "massa futur" perquè "no hi ha ningú que el defensi, és arbitrari, dóna resultats sorprenents" i perjudica especialment les "comunitats mediterrànies".

Mas-Colell demana més liquiditat per la paga extra

El conseller Mas-Colell, va explicar també que el Govern no pot tornar la paga extra del 2012 als funcionaris "en les condicions actuals". Per poder-ho fer, va assegurar, el Govern ha demanat que s'ampliï l'objectiu de dèficit per poder ampliar el crèdit i que l'executiu espanyol els proporcioni la liquiditat necessària addicional per retornar la paga extra. Mas-Colell va subratllar que "els funcionaris catalans s'han de tractar de la mateixa manera que els estatals" però "això no ens ho deixa fer el ministeri". "Si s'ha de pagar s'ha de pagar (...) però necessitem una resposta afirmativa per part de l'Estat amb l'objectiu de dèficit i en la liquiditat".