Regió 7

La Guàrdia Civil escapça la cúpula d´ETA en una gran operació a França

Detenen els màxims dirigents de la banda terrorista i que ara buscaven contraprestacions per la seva dissolució

23.09.2015 | 00:00
Agents policials en l´operació a la casa on s´amagaven els detinguts
Agents policials en l´operació a la casa on s´amagaven els detinguts

La Guàrdia Civil, en col·laboració amb les forces de seguretat franceses, va escapçar la cúpula d'ETA amb les detencions de David Pla i Iratxe Sorzábal en una operació que suposa un cop mortal a l'estructura encarregada de gestionar l'arsenal del que encara disposa la banda terrorista.
En l'operació Pardines, desenvolupada a la localitat francesa de Saint-Étienne-de-Baigorry, al departament de Pirineus Atlàntics, van ser arrestades dues persones més: Pantxo Flores, propietari de la casa rural on s'amagaven els dirigents d'ETA i que ja va ser arrestat el 2007 per la seva relació amb la banda, i Ramón Sagarzazu Gaztelumendi, Ramontxo, antic cap de l'aparell internacional de l'organització terrorista.
Pla i Sorzábal dirigien l'aparell polític de la banda terrorista i eren els encarregats d'intentar obtenir contraprestacions per la capitulació definitiva d'ETA, a més de gestionar l'arsenal armamentístic i explosiu del que encara disposa l'organització terrorista.
Tots dos formaven, amb Josu Ternera, la cúpula d'ETA i van ser els encarregats de la lectura del comunicat en què es va anunciar el "cessament definitiu" de l'activitat armada de la banda, així com l'intent de negociació política que es va frustrar a Noruega, país del qual van ser expulsats.
Des de llavors, la lluita antiterrorista els situava a França, on van ser detinguts gràcies a la col·laboració de la Guàrdia Civil i la Direcció General de Seguretat Interior francesa. L'operació suposa un "cop contundent" a la banda que, segons el parer d'Interior, dificulta que ETA "pugui perpetuar-se com un agent influent a l'escenari polític i social al País Basc, Navarra i sud de França". Un cop definitiu assestat amb una operació a la qual els seus responsables van batejar com Pardines, en homenatge al guàrdia civil José Antonio Pardines, considerada la primera víctima mortal d'ETA, assassinat el 1968 a Guipúscoa en un control de carretera.
El ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, va afirmar que les detencions suposen l'"escapçament absolut" de la banda terrorista i va afegir que ETA és des de fa temps "un cadàver del qual falta expedir el certificat de defunció".
Un missatge similar al que va llançar el president del Govern, Mariano Rajoy, que va recordar a ETA que l'única via que té és la "dissolució incondicional" i al del líder del PSOE, Pedro Sánchez, qui va demanar a l'organització terrorista la seva "completa i ràpida dissolució".

Candidat per HB
David Pla Martín va ser portaveu de la il·legalitzada organització juvenil Jarrai i també va ser candidat per Herri Batasuna a les eleccions municipals de l'any 1995 abans de formar part del comando Aragó, els anys 1999 i 2000.
Per la seva banda, l'altra detinguda com a màxima responsables de la banda armada en l'operació que es va desenvolupar ahir al matí, Iratxe Sorzabal Díaz es trobava en parador desconegut des de 2001, quan va ser posada en llibertat provisional després de ser detinguda per la seva presumpta implicació en l'assassinat de Santamaría.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Un terç dels immigrants de ´la Jungla´ de Calais ja han estat evacuats

Les hores prèvies a l'evacuació han estat marcades pels disturbis i la tensió entre policies i...

Dimarts plujós, però amb mínimes més altes

Durant el matí poden caure plugims a qualsevol punt del país

L´Ajuntament de Barcelona ordenarà el precinte del CIE els pròxims dies

L´Ajuntament de Barcelona ordenarà el precinte del CIE els pròxims dies

Els interns que estaven en vaga de fam des d'aquest diumenge l'han abandonat

El PSOE acorda l´abstenció a Rajoy i posa fi als deu mesos de bloqueig

El PSOE acorda l´abstenció a Rajoy i posa fi als deu mesos de bloqueig

La resolució va ser ratificada per 139 vots a favor, mentre que 96 dirigents es van mantenir...

Enllaços recomanats: Premis cinema