Sis palestins van resultar morts 86 ferits per les forces israelianes en enfrontaments registrats ahir en diversos punts de la Franja de Gaza propers a la frontera amb Israel, segons van informar fonts mèdiques palestines.

Tres dels ferits estaven anit en situació crítica, un d'ells amb una ferida de bala al cap, va explicar el portaveu del ministeri de Sanitat de Hamas a Gaza, Ashraf al Qedra.

La mateixa font va identificar tres dels morts com Ahmed Al Herbawi, de 20 anys, Shadi Dulah i Abdul·là al Wahidi, i va assenyalar que els ferits havien estat traslladats a l'hospital d'Al Shifa, a la capital. Els enfrontaments van començar després de les oracions del migdia de divendres quan dotzenes de joves de Gaza van llançar pedres contra les posicions de l'Exèrcit israelià a l'est de l'enclavament, a prop del barri de Suhaiya i de l'encreuament fronterer de Nahal Oz, segons van explicar a Efe testimonis. Aquestes fonts van assenyalar que els soldats van emprar munició real i gas lacrimogen per dispersar els manifestants. Els disturbis es van estendre després a altres tres punts, a la localitat de Khan Iunis, al sud, i a les de Jabalia i Beit Hanun, al nord, sempre a prop de la línia divisòria. Cinc morts tenien entre 19 i 21 anys i l'altre era un adolescent de 15 anys, que va morir d'un tret a la zona de Khan Yunis.

Una portaveu de l'exèrcit israelià va confirmar els enfrontaments i va assenyalar que, després de registrar-se un amotinament a prop de la divisòria, les forces van disparar contra els atacants i van confirmar "que havien fet 11 blancs". Els xocs es van produir hores després que el cap del Govern del moviment islamista Hamas a Gaza, Ismaïl Hania, cridés a ampliar l'actual onada d'atacs per convertir-la en una intifada amb la finalitat d'"alliberar Jerusalem".

"Confirmo que Gaza dóna suport a la batalla per Jerusalem i per (la mesquita de) Al-Aqsa, i dóna suport a la beneïda intifada malgrat el dolor, el bloqueig i les conspiracions", va dir el dirigent islamista. Va afegir que la Franja de Gaza "està preparada per unir-se a una intifada completa".

El moviment islamista Jihad Islàmica va cridar també aquesta setmana des de Gaza a dur a terme una intifada. La regió viu des de fa nou dies una onada de violència que s'ha cobrat la vida de quatre israelians i 7 palestins, quatre d'ells autors d'atacs, un altre sospitós de ser-ho i dos més durant enfrontaments amb forces israelianes a Cisjordània. També van resultar ferits més d'una desena d'israelians i centenars de palestins.