"És una legislatura molt especial perquè hem contribuït a fer-la excepcional". Anna Gabriel, la diputada sallentina de la CUP, centre de moltes de les mirades de l'hemicicle perquè ella més que ningú encarna el posicionament de la seva formació, creu que hi haurà legislatura i que no es trencarà el possible pacte abans d'investir un nou president de la Generalitat. Una excepcionalitat que viuen, cadascú des de la seva òptica política, tots els diputats. Per a uns és l'esperança de fer de Catalunya un país amb estat propi; per a d'altres, la possibilitat que això no passi.

El mandat, el de l'onzena legislatura, comença amb 8 diputats de les comarques de l'àmbit de Regió7, dos menys que els que van acabar el mandat anterior: David Bonvehí (Bages), Alba Vergés (Anoia), David Rodríguez (Solsonès), Maria Senserich (Anoia) i Albert Batalla (Alt Urgell) de Junts pel Sí; Òscar Ordeig (Alt Urgell) del PSC; Antonio Espinosa (Bages), de Ciutadans; i Anna Gabriel (Bages), de la CUP. La xifra de diputats, però, podria incrementar-se si es forma un govern de Junts pel Sí, perquè el fet que alguns diputats s'integressin a un hipotètic govern podria donar entrada a altres candidats que n'han quedat a les portes.

David Bonvehí explicava ahir que tot i que cada inici de legislatura "el visc de manera emocionant", i és el seu tercer inici, "aquest ho és de manera molt important, perquè em sembla que el que anem a fer és molt gros". Bonvehí feia referència a la voluntat de treballar "en un període relativament curt perquè Catalunya esdevingui un estat".

Aquesta emoció ha de fonamentar-se en com a mínim una possibilitat d'arribar a l'objectiu final, i Bonvehí assegura que "és una possibilitat bastant real". Admet que la negociació "no és un pim-pam", però confia que en un termini que "no hauria d'allargar-se massa" podríem tenir govern.

Bonvehí, a diferència de Gabriel, no està en les negociacions. La sallentina assegurava ahir que no ha canviat gens el posicionament de la formació d'oposició a la proclamació d'Artur Mas, però, malgrat tot, confia i es mostra positiva respecte a la possibilitat que es pugui formar un govern de Junts pel Sí, amb el suport de la CUP per a l'elecció de president. "Sobre l'elecció d'Artur Mas no ha canviat res des del 27 de setembre. Nosaltres no ens hem mogut ni una coma i mentre els nostres vots siguin necessaris farem valdre els nostres vots i les nostres propostes", afirma la diputada sallentina de la CUP.