L'epidèmia d'Ebola a l'Àfrica occidental ha conclòs després que Guinea, Libera i Sierra Leone superessin el període que garanteix que la transmissió del virus s'ha interromput, però el risc que hi apareguin nous casos obliga a la precaució i a mantenir la vigilància.

Després de confirmar la bona notícia, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha aclarit avui que "la feina no està acabada" perquè els tres països "afronten un alt risc de petits brots addicionals" de la greu malaltia. L'epidèmia que es va declarar el març del 2014 va registrar 11.300 morts i 28.500 casos, tot i que els especialistes de l'OMS van reconèixer ahir que aquestes xifres poden ser menors que a la realitat. La durada de l'epidèmia (gairebé dos anys) va permetre realitzar diversos estudis i es va comprovar que el virus pot romandre "adormit" en el semen dels homes que van sobreviure a la malaltia per períodes que poden arribar fins als dotze mesos.

Tot i que el portador del virus no manifesti símptomes, pot encomanar-lo a la seva parella sexual o a persones del cercle més proper. "El risc de la reintroducció de la infecció està disminuint conforme el virus desapareix gradualment de la població supervivent, però creiem que poden haver-hi més casos i que hi hem d'estar preparats", va assenyalar el representant de l'OMS per al control de l'Ebola, Bruce Aylward.