Els ultres acusats de l'assalt al centre cultural Blanquerna de Madrid durant la Diada del 2013, per als quals el fiscal demana entre 2 i 4 anys de presó, han dit al començament del judici que la seva acció va ser una protesta "en defensa de la unitat d'Espanya" davant el que consideraven un "acte d'exaltació a l'independentisme".

En la primera sessió del judici que se celebra aquests dies en la Secció 30 de l'Audiència Provincial de Madrid, han declarat vuit dels quinze processats, els quals han negat que es coordinessin per entrar al centre, les agressions i que tinguessin coneixement de la presència de diputats i senadors a l'interior.

Han destacat que la seva intenció no era impedir l'acte sinó "evitar que es llancessin rubors independentistes" contra la unitat d'Espanya, com havien llegit en xarxes socials.

"Vam anar a fer una protesta pacífica sense cap tipus de danys, simplement defensar la unitat d'Espanya, cosa que contempla la Constitució espanyola", ha destacat Pedro M.

Un altre l'ha definit de manera diferent: "Es va decidir entrar per fer un 'escrache'", ha subratllat Sergio R.F., secretari nacional de Falange.

Els quinze acusats s'enfronten a penes que oscil·len entre els quatre i dos anys de presó, si bé la Fiscalia ha demanat elevar les penes de tots en un any i sis mesos en aplicar la reforma del Codi Penal.

Mentre que la Generalitat, CiU i l'exdiputat de CiU Josep Sánchez Llibre -que va ser copejat pels ultres- també personats en la causa, demanen fins a 15 anys i nou mesos de presó per a catorze dels acusats, mentre que per a un altre reclamen 16 anys i nou mesos de presó, en concórrer l'agreujant de reincidència i disfressa.

La vista se celebra pels incidents ocorreguts l'11 de setembre del 2013, quan un grup d'ultres va irrompre al centre, on la Generalitat havia convocat un acte amb motiu de la Diada, entre crits com "no ens enganyen, Catalunya és Espanya", van copejar Sánchez Llibre i dos assistents més i, abans d'anar-se'n, van ruixar el local amb gas pebre.

"Entrem tots junts com la legió", ha manifestat Joaquín que ha reconegut que es va encarar amb el delegat de la Generalitat a Madrid, Josep Maria Bosch, a qui li va dir a l'orella: "Aquí no es ve a fotre a ningú".

La majoria dels processats ha defensat que "la seva protesta" no va estar organitzada si bé quan el fiscal ha preguntat a Joaquín per això, aquest ha respost: "Jo sóc un home, no un delator".

"Hi havia molta gent als voltants i al final la massa i el xivarri de la gent espontània ens va conduir allà dins", ha explicat Pedro M.. "Hi volíem participar patriotes de manera espontània", ha destacat.

Una vegada a dins, els acusats han manifestat que es van dirigir al faristol per impedir que es llancessin proclames independentistes contra la unitat d'Espanya. "Era un aquelarre", ha assegurat Joaquín.

Ara bé, com els "ànims es van caldejar una mica" llavors van decidir sortir "cridant i agitant banderes però pacíficament" sense ruixar el lloc amb gas pebre. "Podria haver estat un escorta", ha afirmat.

Pedro, que ha dit condemnar tota mena de violència, ha negat de la seva banda que agredís el càmera de TV3, que va trigar nous dies a recuperar-se. "Quan vaig voler sortir em vaig trobar un càmera, i en un acte reflex vaig apartar el càmera. En cap cas vaig voler danyar ni la càmera ni el treballador", ha asseverat.

La gran part dels acusats han explicat que són membres, afiliats o simpatitzants de Democracia Nacional, Nudo Patriota Español i La Falange i que, per tant, molts es coneixen entre ells.

"La meva condició d'espanyol i patriota m'obligava a ser-hi. Tot espanyol de bé hauria d'haver-hi estat", ha dit Sergio que com els seus companys ha admès que va cridar consignes com "no ens enganyen, Catalunya és Espanya".

Això sí, han rebutjat que agredissin els presents o que la seva intenció fos violenta. "No vaig copejar ningú, m'han educat molt bé per no ser un macarró", ha assenyalat Paula.

Com la resta de processats ha explicat que es va mobilitzar per anar al centre Blanquerna, propietat de la Generalitat, pel seu "amor a Espanya i a la unitat indivisible del nostre país".

"M'enervava que hi hagués un acte independentista perquè em mou l'amor a Espanya. Si toquen l'amor a Espanya em surt la meva impulsivitat", ha subratllat Pedro, que s'ha definit com "una persona impulsiva i temperamental".