El 57,2% dels catalans afirmen estar "totalment" a favor o "bastant" a favor de la independència. És una de les conclusions que extreu l'enquesta publicada aquest divendres pel Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), que afegeix que el 32% dels ciutadans catalans es mostren "bastant o totalment" en contra de la independència del país.

En aquesta ocasió, la pregunta sobre la independència no es pot comparar a la que el mateix CEO fa en els baròmetres (Vol que Catalunya esdevingui un estat independent?) i, de fet, el sondeig publicat aquest divendres es distribueix de forma molt diferent que la resta. En lloc de 2.000 enquestes presencials se n'han fet 1.050 de telefòniques, distribuïdes proporcionalment en funció de la població de cada demarcació, quan als baròmetres s'acostuma a sobrerepresentar Lleida, Tarragona i Girona en detriment de la demarcació de Barcelona.

Segons les consclusions d'aquest sondeig, en dinars amb amics (59,9%) i familiars (61,7%) és on més disposada està la gent a treure el debat sobre la independència, mentre que les xarxes socials són l'espai en què s'hi mostra més reticent (Facebook 16,9% i Twitter 10,7%).

L'enquesta del CEO també pregunta sobre les coincidències respecte al tema de la independència amb familiars, amics i companys de feina. El resultat és que el 64,5% opina el mateix que la seva parella, el 38,4% pensa el mateix que els seus companys de feina, i el 36,5% comparteix la mateixa opinió que els seus veïns, entre d'altres.

A diferència del suport majoritari a la independència que mostra l'enquesta publicada aquest divendres, en el darrer baròmetre del mateix CEO el 46,7% dels enquestats es va posicionar en el "sí" a la independència mentre que el 47,8% ho va fer a favor del "no".

El CEO acostuma a publicar el primer baròmetre de l'any al voltant del mes de març.

Pel que fa als principals problemes del país, segons l'enquesta publicada ahir l'atur és la principal preocupació per al 33,6% dels enquestats, seguida de la insatisfacció amb la política (19%) i les relacions entre Catalunya i Espanya (18,3%).

La majoria dels enquestats opina que la situació política és dolenta o molt dolenta (59,4%) i que també ho és l'econòmica (56%). A més, el 33,1% pensa que l'economia es quedarà igual en el proper any, el 28,5% que millorarà i el 19% opina que l'economia empitjorarà al llarg del proper any.