El president del govern en funcions, Mariano Rajoy, va acusar ahir el líder socialista, Pedro Sán-chez, d'ignorar en les seves negociacions amb altres forces polítiques el "problema més important" d'Espanya en aquest moment, l'"amenaça independentista" a Catalunya.

A més, Rajoy va advertir que encara que els números li arriben a Sánchez per aconseguir la investidura, és "impossible que a Espanya hi pugui haver un govern que es qualifiqui com a tal en contra del PP" i sense comptar amb aquest partit, a més que no és la cosa més democràtica. El líder del PP va presidir al Senat la reunió del seu grup parlamentari en aquesta Cambra, dos dies abans de la seva trobada amb Pedro Sán-chez i la vigília de la que tindrà amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera.

Rajoy va explicar que mantindrà la seva proposta d'una gran coalició entre populars, socialistes i C's i els advertirà també que el PP "no entrarà en cap joc ni s'abstindrà en res" perquè és el partit que ha guanyat les eleccions i que "defensarà la seva victòria".

Rajoy va tornar a remarcar en el seu discurs que al PP, PSOE i C's els uneix "el fonamental", i va citar, entre altres coses, la unitat d'Espanya. No obstant això, va retreure que el document proposi en "una línia" una reforma de la Constitució per a la qual no té "ni vots ni suports", però ni digui ni fixi entre els seus grans objectius el manteniment de la unitat d'Espanya i de la sobirania nacional o es posicioni clarament contra el dret d'autodeterminació. Es tracta en suma d'una "enorme irresponsabilitat" per part de Sánchez, a qui Rajoy va recordar que la unitat espanyola es veu "amenaçada".