El Consell Polític de la CUP i el seu Grup d'Acció Parlamentària (GAP) van decidir en una reunió anit mantenir l'esmena a la totalitat presentada contra els Pressupostos de la Generalitat, de manera que el projecte del Govern de CDC i ERC no tirarà endavant en el ple d'aquest dimecres.

En una reunió celebrada a la seu nacional de la CUP que va durar unes tres hores, el màxim òrgan de direcció va acordar mantenir l'esmena, i compromet així l'estabilitat de l'actual Govern català. En concret, l'opció de mantenir el veto als pressupostos va guanyar per un estret marge de 29 vots a 26, amb tres abstencions.

La decisió de la CUP comportarà que el grup parlamentari voti favorablement les esmenes a la totalitat presentades pels grups de l'oposició i que, en conseqüència, Junts pel Sí (CDC i ERC) no disposi de suficients vots per seguir tramitant els Pressupostos de la Generalitat.

Després de la reunió, el diputat de la CUP Albert Botran assegurava que durant el cap de setmana s'havien celebrat noves reunions en les quals s'havia estat "a punt d'arribar a un acord" perquè l'executiu havia proposat mesures en la línia de les exigències de la CUP. Per la seva banda, la diputada Eulàlia Reguant va afirmar que es podia continuar "treballant conjuntament" per tenir uns pressupostos per al 2016 o el 2017.

Hores abans de la reunió de la CUP, la portaveu del Govern, Neus Munté, va evitar parlar d'eleccions anticipades, però va reconèixer que si la CUP mantenia el veto als pressupostos, tal i com finalment va passar, l'executiu català s'hauria de "replantejar les coses".

D'altra banda, Munté va assegurar que des de l'executiu català no volen "avançar escenaris, perquè no aporta res", i continuen apostant perquè les eleccions siguin "quan toqui". Ara bé, també va remarcar que no tramitar els comptes obligaria el Govern i JxS a fer una "reflexió per replantejar tota una sèrie de qüestions de primer ordre, que tenen a veure amb el dia a dia del Govern i de la legislatura". També va aprofitar per avisar que, si no permetia la tramitació, la CUP "incompliria" l'acord d'estabilitat.

En roda de premsa després de la reunió del Consell Executiu, Munté va remarcar que el Govern manté "amb fermesa" la defensa dels pressupostos que ha presentat, així com la "mà estesa" per negociar-los i millorar-los, però va remarcar que això havia de passar necessàriament per superar el debat de totalitat.

Dit això, va evitar avançar escenaris, i va remarcar que el Govern vol que hi hagi eleccions "quan toqui". "No ens plantegem res, no avançarem cap escenari perquè no ens aporta res", va argumentar.

Tot i així, i davant la insistència dels periodistes, Munté va reconèixer que la impossibilitat de tramitar els pressupostos obligaria a un "replantejament". Aquesta situació, va dir, "requerirà una reflexió que com a Govern i com a Junts pel Sí hauríem de fer per replantejar tota una sèrie de qüestions". En aquest sentit, va insistir que l'acord d'estabilitat "no és un xec en blanc", però vincula totes dues parts i "genera compromís i obligacions a totes dues parts".

En aquest sentit va anticipar que si la CUP manté la seva posició contrària, tal com finalment va passar, estarà "incomplint" el pacte, que parla "explícitament d'estabilitat parlamentària, i això vol dir pressupostos". Munté va reiterar tot el que no es podrà fer sense pressupostos, i va defensar el caràcter social dels comptes, amb 800 milions destinats a polítiques socials de primera necessitat.

El conseller de Salut, Toni Comín, que va comparèixer per presentar el Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut, també va aprofitar per avisar que els perjudicats de no tenir pressupostos no seran els membres del Govern, sinó "les famílies més vulnerables" del país. En aquest sentit, va demanar "fixar la mirada sobre aquestes famílies que ho estan passant més malament, i no en el Govern".