La mesa del Congrés estudia avui en la seva primera reunió després de les eleccions sengles sol·licituds de compareixença del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, presentades per ERC, CDC i Podem per les gravacions en les quals suposadament buscava proves contra polítics catalans.

En aquestes converses difoses pel diari digital Público, Fernández Díaz parla suposadament amb el director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, de la forma d'actuar judicialment contra polítics de CDC i ERC.

Els dos partits sol·liciten que es reuneixi la Diputació Permanent del Congrés dels Diputats -l'únic òrgan que segueix actiu fins a la constitució de les Corts el pròxim 19 de juliol- perquè al seu torn decideixi si crida a comparèixer el titular d'Interior per aquesta "perversa utilització política" del seu departament per "perseguir" líders i familiars de formacions polítiques oposades.

ERC i CDC també sol·liciten la compareixença del president del Govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, perquè aclareixi perquè no ha destituït "de manera immediata" Fernández Díaz i per explicar "si tenia coneixement del cas".

Podem també reclama explicacions a Fernández Díaz en seu parlamentària per portar a terme pràctiques "que podrien ser susceptibles d'imputació de greus delictes".

El ministre de l'Interior ha negat de forma reiterada aquestes acusacions i a més a més ha anunciat una investigació interna per determinar l'autor d'aquestes escoltes.

Cap de les dues sol·licituds té gaires possibilitats de prosperar,ja que no hi ha precedents de compareixences parlamentàries de membres del Govern amb les Corts dissoltes, i a més a més l'actual Executiu s'ha negat insistentment durant la legislatura a rendir comptes davant les cambres perquè estava en funcions.