El comissari de la Policia Nacional José Manuel Villarejo va confessar en una declaració davant del jutge d'instrucció número 2 de Madrid, Arturo Zamarriego, l'existència del que va denominar com a "Operació Catalunya". Segons diversos mitjans digitals, el mateix Villarejo va explicar al jutge que fins l'any 2012 va treballar conjuntament amb l'excap de la Unitat d'Assumptes Interns Marcelino Martín Blas per tal de frenar el procés independentista.

De fet, Martín Blas, juntament amb el comissari de la Policia Nacional José Luis Olivera, es va reunir amb els fiscals anticorrupció de Barcelona per oferir-los la seva col·laboració en relació amb el cas Palau, i van acabar proposant escorcollar la seu de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i també que es practiquessin altres diligències contra responsables de la fundació Trias Fargas, unes actuacions que van ser denegades pels representants de la fiscalia.

Villarejo va declarar durant unes dues hores davant del titular del Jutjat d'Instrucció número 2 de Madrid que el va citar com a investigat per un presumpte delicte de revelació de secrets arran de la seva suposada participació en l'enregistrament il·legal entre agents del CNI i Afers Interns sobre Nicolás Gómez Iglesias, conegut com el petit Nicolás. "No he tingut mai coneixement d'aquests fets per la meva condició de comissari, i me'n vaig assabentar pels mitjans de comunicació. El cas Nicolás no és de la meva matèria", va assenyalar Villarejo en la declaració textual recollida pels funcionaris del jutjat, a la qual ha tingut accés l'agència de notícies Efe.

Fonts jurídiques presents en la declaració van indicar que el comissari Villarejo es va desvincular completament de tot aquest assumpte perquè va defensar que ni té res a veure amb la gravació ni tampoc és la font que va filtrar al periodista Carlos Mier la detenció de Gómez Iglesias, al qual va assegurar no conèixer, tot i que al domicili d'aquest últim s'hi van trobar anotacions amb el seu nom. En referència a aquest, el comissari va dir al jutge que aquests documents els va donar l'empresari Javier de la Rosa a Gómez Iglesias creient que era un agent del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) quan tots dos es van reunir.

Sobre l'enregistrament il·legal de les reunions, el comissari de la Policia Nacional va explicar que se'n va assabentar quan el director adjunt operatiu de la Policia (DAO), Eugenio Pino, li ho va comunicar, i que aquesta gravació va ser "objecte de broma" entre els agents que es mofaven de l'excap d'Afers Interns, Marcelino Martín Blas, que era present a la reunió amb els agents del CNI, i al qual va qualificar de "maldestre".

De fet, en la declaració textual davant del jutge, Villarejo va afirmar que és "greu i frívol" gravar la reunió dels serveis d'intel·ligència, i que "aquest tipus de coses agrada molt a Rubén (inspector que signa els informes d'Afers Interns sobre el petit Nicolás) i Marcelino", que va ser qui va lliurar al jutge l'informe de la comissió judicial d'aquesta investigació, el contingut de la qual Villarejo va manifestar que "és rotundament fals".

Això sí, va reconèixer l'enemistat entre ell i Martín Blas arran de la implicació del fill de Villarejo en l'anomenada Operació Emperador, que es va desenvolupar l'any 2012. Des de llavors, va afegir Villarejo, qualsevol activitat en mans de Martín Blas tractava d'incriminar-lo, per la qual cosa va atribuir la seva imputació en aquesta causa a la "relació aspra" amb ell.

De fet, en la seva declaració textual davant del jutge instructor, Villarejo va esmentar que "algú, intencionadament, l'ha volgut ficar en aquest sumari i, a partir d'aquí, intenta descobrir la mentida respecte a la seva persona".

Ara bé, en la seva declaració, el comissari de la Policia Nacional va acusar Martín Blas de mentir quan aquest va assenyalar, en seu judicial, que només l'havia vist unes quantes vegades, ja que van mantenir una relació estreta fins que es va portar a terme l'anomenada Operació Emperador.