Restablert l'ordre després de l'intent de cop d'estat fallit a la nit de divendres a dissabte, el govern turc va prosseguir ahir amb una àmplia campanya de detencions d'alts comandaments militars suposadament involucrats en l'aldarull. La xifra de detinguts supera els 6.000, segons el ministeri d'Exteriors turc, que xifra en "més de 190" els ciutadans morts per oposar-se al cop, als quals s'afegeixen "més de 100 conspiradors colpistes morts". En total, doncs, més de 290 morts reconeguts oficialment pel govern d'Erdogan.

També hi ha "més de 1.400 ferits", va afegir el ministeri, que atribueix la responsabilitat del cop "de manera òbvia" a "l'organització terrorista Fethullah Gülen (FETÖ)". Aquest és el terme utilitzat per la Fiscalia des de l'any passat per designar la xarxa de seguidors de Gülen, un predicador islamista exiliat a Pennsilvània .

L'entorn de Gülen va negar tota implicació en el cop, i el secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, va instar Turquia a presentar "proves", abans de considerar-ne una petició d'extradició.

Unes 6.000 persones han estat detingudes després del cop d'estat fallit, va indicar ahir el ministre turc de Justícia, Bekir Bozdag, abans d'afegir que encara està previst que "n'hi hagin més". "Fins ara s'han detingut unes 6.000 persones. Hi haurà més detencions", va afirmar el ministre en declaracions a la televisió pública TRT a Ankara. Fins ara, les autoritats havien informat de 2.839 soldats detinguts, entre els quals desenes de generals, mentre que més de 2.700 jutges van ser destituïts.

"L'home número u en això -considerat com el cap de tota l'operació- és Fethullah Gülen. Després d'això, mantenir Gülen als Estats Units no fa cap servei a l'amistat entre Turquia i els Estats Units", va dir Bozdag. Gülen viu des de fa anys en un exili autoimposat als EUA i Ankara n'exigeix l'extradició, una reclamació que el president turc, Recep Tayyip Erdogan, va repetir ahir un cop més. Sobre les destitucions dels 2.700 jutges, Bozdag va destacar que l'objectiu de la decisió és "alliberar la judicatura turca" amb aquests cessaments.

Més detencions

Paral·lelament, les autoritats turques van decretar l'arrest del coronel Ali Yazici, assistent militar personal del president turc, Recep Tayyip Erdogan, tal com va assegurar ahir la cadena privada de televisió CNNTürk. Yazici ocupava des de l'agost passat el lloc d'assistent del president, un càrrec tradicionalment ocupat per un militar d'alt rang, que el president selecciona entre tres noms proposats per les forces armades. Segons el diari digital opositor T24, Yazici era Ankara la nit de divendres a dissabte, quan va tenir lloc l'intent de cop, i no acompanyava Erdogan durant l'estada de vacances en un hotel de la localitat de Marmaris, a la costa egea turca.

També va ser arrestat el general Ismail Güneser, que va ocupar aquest mateix càrrec sota el president Abdullah Gül, entre el 2008 i el 2012, va informar la cadena NTV. Dissabte a la nit ja havien estat detinguts vuit generals de les forces aèries, que eren a l'aeroport de Sabiha Gökçen, el segon dels dos aeròdroms d'Istanbul, tal com informava ahir el diari Hürriyet.

Entre els més de 2.800 militars detinguts hi ha dos dels quatre màxims càrrecs de les forces terrestres turques: els generals Am Huduti, comandant del segon exèrcit de Turquia, que controla la lluita contra la guerrilla kurda al sud-est del país, i Erdal Öztürk, comandant del tercer exèrcit, estacionat a l'Anatòlia oriental.

No perilla l'acord amb la UE

El govern alemany no considera que l'acord entre Turquia i la Unió Europea (UE) sobre refugiats estigui en perill, malgrat els advertiments llançats des de Berlín MATEIX contra una purga d'Ankara com a reacció a l'intent colpista del divendres. "No hi ha de moment res que apunti al fet que l'acord està en perill", va afirmar Peter Altmaier, ministre de la Cancelleria i coordinador per a l'acolliment de refugiats provinents de Síria.