El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, obrirà contactes pròximament amb la CUP i altres grups del Parlament de cara a la qüestió de confiança del setembre, amb els pressupostos en el pensament i amb predisposició a valorar canvis en el full de ruta per incloure-hi un nou mecanisme "democràtic".

Si bé la consellera i portaveu del Govern, Neus Munté, va evitar ahir citar l'anomenat "referèndum unilateral d'independència", sí que va obrir la porta a "intensificar i reforçar" el full de ruta vigent amb qualsevol "escenari democràtic" que generi consens. Així va valorar, després de la reunió del Govern, les conclusions de dilluns de la comissió d'estudi del procés constituent del Parlament, per les quals Junts pel Sí i la CUP van acordar "un mecanisme unilateral d'exercici democràtic" sense més concrecions, però que podria obrir la porta al referèndum.

Unes conclusions que ahir van haver de ser ratificades en una nova sessió extraordinària de la comissió després de l'embull generat per una "i" que s'ha eliminat del seu redactat original, precisament en el punt relatiu al "mecanisme unilateral", i que es va recuperar en la segona votació. En tornar a inserir la "i" es van dissipar els dubtes interpretatius i va quedar clar que el mecanisme unilateral no és el mateix que l'aprovació de les "lleis de desconnexió" que se citen en el mateix punt, sinó que és un pas posterior, amb la qual cosa es manté oberta la porta al referèndum.

Va ser el portaveu del grup de Catalunya Sí Que Es Pot (CSQEP), Joan Coscubiela, qui va exigir tornar a votar les conclusions per haver estat "falsejades" atès que, a més de l'alteració en el punt de JxSí i la CUP, no es recollien la totalitat dels dos punts de la proposta del seu grup. No obstant això, CSQEP rebutja el referèndum de forma unilateral, una opció ben vista des de la CUP i ERC i que desperta recels a CDC -ara Partit Demòcrata Català-, però que no figura en el full de ruta inicial de Junts pel Sí (Convergència i Esquerra), que preveu unes eleccions constituents i un referèndum posterior només per ratificar una hipotètica constitució catalana.

En aquest context de confusió, la CUP ha demanat una reunió urgent amb el President de la Generalitat per presentar-li la seva proposta estratègica per als pròxims mesos, denominada "Enfilem-nos", i acordar la qüestió de confiança el juliol, encara que es voti el setembre.

Fonts de la Generalitat van informar que Puigdemont iniciarà els contactes "en els pròxims dies", sense revelar dates concretes, i que seran amb la CUP i amb la resta de grups del Parlament, amb la finalitat de conèixer les seves propostes de cara a la qüestió de confiança que es preveu per a la segona quinzena de setembre.

La qüestió de confiança hauria de servir per reforçar els llaços entre la CUP i Junts pel Sí després del fiasco dels Pressupostos de la Generalitat. El Govern vincula l'esmentada qüestió de confiança a acords en els Pressupostos de la Generalitat del 2017 i en el full de ruta sobiranista. Amb aquest nord, el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ja ha activat la maquinària interna del Govern amb la finalitat que el projecte de pressupostos per a 2017 estigui llest a l'octubre. Fonts del Govern van assegurar que la intenció de Junqueras és solapar el procés de confecció dels comptes per al 2017 amb la qüestió de confiança a la qual se sotmetrà Puigdemont el setembre, de manera que, si la supera, el següent pas sigui l'aprovació dels pressupostos.

Des de l'oposició, el diputat de Ciutadans Fernando de Páramo va denunciar que amb "el canvi" en les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent, sembla que la desobediència "està en el reglament del Parlament". El diputat del PSC Ferran Pedret va advertir que la unilateralitat pot provocar "un conflicte" intern dins de Catalunya, amb ciutadans que reconeguin unes institucions i no unes altres. El portaveu del grup del PP al Parlament, Enric Millo, va afirmar de la seva banda que les conclusions de la comissió "o bé són un engany o estaríem davant una insurrecció" i "un cop contra la legalitat vigent".