La vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, va reaccionar ahir a les manifestacions del Govern i de l'Ajuntament de Barcelona que apunten que -malgrat la sentència del Tribunal Constitucional (TC)- no se celebraran més corrides de toros a Catalunya. A la roda de premsa posterior al consell de ministres, Sáenz de Santamaría va dir que les dues administracions han d'acceptar les "regles del joc" i "acatar" la decisió del TC. Segons la vicepresidenta, en la mesura que la sentència del TC determina que l'administració competent en la matèria és l'Estat, qualsevol decisió sobre la prohibició o no de la "fiesta" a Catalunya només pot ser adoptada per "qui és competent, és a dir, l'àmbit estatal".

Així, va recordar que la sentència que es va aprovar dijous amb vuit vots a favor i tres en contra al ple del TC determina clarament que la competència per prohibir o no els toros "és de l'Estat", i per tant no la poden adoptar altres administracions. També va insistir que totes les administracions han d'acatar les sentències dels tribunals siguin quines si-guin aquestes decisions. "Han d'acatar-ho perquè aquestes són les regles del joc", va dir, perquè "hi ha uns tribunals que decideixen" i cal acatar-ho "quan et donen la raó i quan no te la donen". Segons ella, en la mesura que hi ha un tribunal i uns recurrents que van presentar un recurs, l'administració ha d'acceptar la sentència "en el que la beneficia i en el que la perjudica", perquè "si diguéssim als ciutadans que només han de complir les sentències quan els donen la raó, s'incomplirien totes".

Per la seva part, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va afirmar que ni "als propietaris de la Monumental els convé que hi torni a haver corrides". En una entrevista a RAC1, Rull va detallar que el seu departament encara no ha parlat sobre aquest tema amb la família Balañá, perquè és un tema que correspon a l'Ajuntament o al departament de Cultura, però va emfatitzar que en aquest espai són més viables i rendibles les activitats vinculades al circ o als concerts. El conseller va assegurar que "l'únic dia que la Monumental omplia era quan hi venia José Tomás" i que els altres dies el nivell d'assistència era "baixíssim". Rull va considerar que amb la sentència el TC ha volgut "revifar" aquest debat i plantejar-ho "en termes erronis, en termes identitaris", i va remarcar que aquesta "no és una qüestió Catalunya-Espanya".