Els Mossos d'Esquadra van abatre ahir en una vinya de Sant Sadurní d'Anoia Younes Abouyaaqoub, l'autor de l'atropellament massiu a Barcelona i també van confirmar la mort de l'imam i presumpte cervell de la cèl·lula en l'explosió de la casa d'Alcanar en la qual es van preparar els atemptats de dijous passat a Barcelona i Cambrils.

En roda de premsa, el President de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, va anunciar ahir a la tarda en un missatge pronunciat en català, castellà, francès i anglès que agents dels Mossos d'Esquadra havien matat el terrorista responsable dels atropellaments, que estava fugitiu des que dijous passat va matar 13 persones i va causar un centenar de ferits a la Rambla de Barcelona.

Després de deixar la furgoneta i escapar-se de la Rambla pel mercat de la Boqueria, Younes Abouyaaqoub, de 22 anys i veí de Ripoll, es va dirigir a peu cap a la Zona Universitària de Barcelona, on va apunyalar mortalment un jove de Vilafranca del Penedès per tal de robar-li el Ford Focus, que va deixar abandonat finalment en un aparcament a Sant Just Desvern després de saltar-se un control policial a l'avinguda Diagonal.

Els Mossos d'Esquadra estan investigant ara com el terrorista va arribar fins a la zona de Sant Sadurní d'Anoia i Subirats, a la comarca de l'Alt Penedès, en un punt molt proper a l'Anoia, on ahir a la tarda va ser sorprès per una patrulla rural de la policia catalana amagat en una vinya. Abans, dues persones havien alertat la policia catalana que havien vist l'individu.

Els agents van cridar l'alto al terrorista, que mentre cridava «Al·là és gran» es va obrir la camisa i va mostrar un cinturó en el qual semblava portar càrregues explosives, per la qual cosa els mossos van disparar contra ell fins que el van abatre.

Posteriorment, els artificiers dels TEDAX dels Mossos d'Esquadra van comprovar que el cinturó que tenia adherit al cos el terrorista no portava explosius reals, com va succeir amb els cinc membres de la cèl·lula que van ser abatuts a l'atemptat de Cambrils.

L'autor de l'atropellament massiu de Barcelona havia estat reconegut instants abans, a prop de l'estació de Renfe de Sant Sadurní, per un cap i un sotscap de la comissaria de Mossos de Vilafranca del Penedès que arribaven d'una reunió a l'edifici central de la policia catalana a Sabadell, i per una veïna amb «amplis coneixements en fesomia» que va trucar al telèfon de col·laboració ciutadana.

Paral·lelament, les proves d'ADN practicades a les restes mortals trobats al xalet d'Alcanar on els terroristes van estar preparant el seu cop durant mesos han permès confirmar que en l'explosió va morir l'imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, clau en la creació de la cèl·lula terrorista responsable dels atemptats.

Precisament, la Fiscalia de Bèlgica va confirmar ahir que Abdelbaki Es Satty va viatjar a Bèlgica per buscar feina, on es va estar uns mesos. Ho va assegurar el portaveu del Ministeri Públic, Thierry Werts: «Puc confirmar que s'han dut a terme verificacions a petició de les autoritats espanyoles. Aquest imam va estar present a Bèlgica». El portaveu va dir que era totalment desconegut per a la Fiscalia Federal i va declinar donar més detalls sobre l'estada de l'imam al país.

La principal hipòtesi dels investigadors és que l'imam va tenir un paper clau en la radicalització dels altres onze integrants de la cèl·lula, formada per joves residents a la localitat gironina de Ripoll.

En principi, segons va afegir Trapero, en l'explosió de l'habitatge d'Alcanar hi van morir dues persones, «sense tancar encara del tot alguna cap altra possibilitat», atès que la inspecció ocular no ha culminat i encara és possible que apareguin noves restes mortals.

D'aquesta manera, els Mossos d'Esquadra han donat per desarticulada la cèl·lula terrorista -integrada pels quatre detinguts, els sis abatuts i els dos morts en l'explosió d'Alcanar-, encara que no descarta que les investigacions internacionals que s'estan portant a terme permetin descobrir altres col·laboradors de la xarxa.

Precisament, la policia va detenir al Marroc una persona vinculada amb membres de la cèl·lula responsable dels atemptats de Barcelona i Cambrils, un grup que, segons fonts de la lluita antiterrorista, no tenia formació militar, en armes i en explosius.

Els detinguts, tres dels quals van ser arrestats a Ripoll i un després de resultar ferit en l'explosió d'Alcanar, era previst que ahir a la nit fossin trasllatds a Madrid per comparèixer davant el titular del jutjat d'instrucció número 4 de l'Audiència Nacional, Fernando Andreu, que porta el cas.