Els monestirs femenins benedictins i cistercencs que hi ha a Catalunya han publicat una declaració sobre el moment polític actual. La declaració suma alguns dels monestirs més rellevants del país: les benedictines de Sant Benet de Montserrat, de Sant Pere de les Puel·les de Barcelona i de Sant Daniel de Girona, i les cistercenques de Vallbona de les Monges i de Valldonzella a Barcelona.

El text denuncia «l'ús de la força i la vulneració dels drets del govern i del poble català». I dóna suport a les mobilitzacions per defensar «els drets legítims de la llibertat d'expressió, de la democràcia i de l'autodeterminació perquè totes les veus del poble català puguin ser escoltades».

La declaració està recolzada per les abadesses i les priores dels cinc monestirs. És la primera vegada que ho fan conjuntament.

El manifest diu el següent: «Davant la situació tan greu del nostre poble, les abadesses i priores dels monestirs femenins catalans de Sant Pere de les Puel.les, Sant Daniel de Girona, Sant Benet de Montserrat, Santa Maria de Vallbona de les Monges i Santa Maria de Valldonzella, com a deixebles de Jesucrist i compromeses amb el nostre poble».

En aquest sentit, els monestirs femenins benedictins i cistercencs que hi ha a Catalunya expressen el seu «rebuig a l'ús de la força i a la vulneració dels drets del govern i del poble català», donen suport a «totes les persones que defensen els drets legítims de la llibertat d'expressió, de la democràcia i de l'autodeterminació perquè totes les veus del poble català puguin ser escoltades» i preguen «amb el desig que prevalgui la serenitat, el respecte i la pau» les setmanes que vénen.