L'Armada argentina va assegurar ahir que es va registrar un «esdeveniment anòmal singular curt, violent i no nuclear consistent en una explosió» a la zona en la qual el submarí argentí ARA San Juan va desaparèixer fa nou dies a l'oceà Atlàntic amb 44 tripulants a bord.

Segons el capità de navili Enrique Balbi, l'ambaixador de l'Argentina a Àustria, Rafael Grossi, expert nuclear, va assenyalar en una comunicació amb el Govern que «l'anomalia hidroacústica» registrada el dimecres 15 de novembre a la zona en la qual es va reportar per última vegada el submergible va ser «un esdeveniment anòmal singular, curt, violent i no nuclear consistent en una explosió».

Dilluns passat, el capità de navili Gabriel Galeazzi va explicar a la premsa dimecres en la desaparició del submarí que havia comunicat que havia tingut una avaria elèctrica en les seves bateries, cosa que, segons va dir en aquell moment la força argentina, no tindria per què haver afectat el funcionament del submarí.

En conferència de premsa a la seu central de l'Armada a Buenos Aires, Balbi va demanar «prudència» per «respecte als familiars», i va afirmar que «fins a no tenir certeses o altres indicis» es continuarà fent «l'esforç de recerca del submarí i dels 44 tripulants», en què estan participant 13 països.

Segons s'havia avançat dimecres, 15 de novembre, i tot just tres hores després de perdre la comunicació amb el submergible, es va detectar una «anomalia hidroacústica» o «soroll» a prop d'on es va reportar per últim cop la seva ubicació, a la zona del golf de San Jorge, a 432 quilòmetres de la costa de la Patagònia argentina.

Després de recollir aquesta informació i fer una anàlisi als EUA, es va determinar avançar en aquest «indici oficial», de manera que al llarg de la matinada es van desplaçar a la zona diverses unitats de diferents nacionalitats per intentar localitzar el submarí, cosa que encara no s'ha aconseguit. En aquest sentit, Balbi va assenyalar que aquest indici es confirma amb la informació facilitada per l'ambaixador a Àustria, que és membre de l'organització de control de proves nuclears, que vetlla per la «no realització» d'assajos nuclears.

El portaveu del cos militar va explicar que al matí es va reunir amb el cap de l'Armada, Marcelo Eduardo Hipòlit Srur, i el ministre de Defensa, Oscar Aguad, per «actualitzar tota la informació rebuda des d'anit a la data».

«No tornaran mai més»

L'esposa d'un dels 44 tripulants del submarí va dir ahir que, encara que les famílies esperaven notícies amb «esperança», els mariners «no tornaran mai més».

«No ens queda cap sant per resar ni a ningú per demanar. No sé si hi ha un destí marcat per a cadascú. Hi ha gent que no creu en això, no van tornar i no tornaran mai més», va remarcar a la premsa Jessica Gopar, dona del cap principal, Fernando Gabriel Santillian.

Igual que familiars dels altres tripulants, Gopar era a la base naval de Mar del Plata -on diumenge passat hauria d'haver arribat el submarí després de fer un llarg viatge per l'Atlàntic sud-, quan l'Armada va comunicar ahir que s'havia registrat una explosió a la zona en la qual el submarí argentí va desaparèixer.

«Jo vaig arribar [a la base] de casualitat a deixar el cartell [amb un missatge d'esperança] perquè m'havia negat a venir per l'angoixa. I quan vam arribar i algú va fer així amb la cara [negant], a punt, el primer que vaig dir 'es van morir tots'», va remarcar la dona.