Un atac armat contra una església i un comerç proper situats al sud del Caire van deixar ahir una desena de morts i van posar de nou en evidència la vulnerabilitat de la comunitat cristiana copta, que representa més del 10% de la població d'Egipte.

Segons el Ministeri egipci d'Interior, set persones, inclòs un oficial de la Policia, van morir en l'assalt a l'església de Mar Mina, perpetrat per un home armat que anava a bord d'una moto i «va intentar travessar el perímetre de seguretat al voltant del temple».

Les forces de seguretat encarregades de vigilar l'església van detenir l'atacant i li van requisar una arma automàtica, cinc cartutxos de bales i un artefacte explosiu, que pretenia fer esclatar a les rodalies o a l'interior del temple.

Interior ha destacat que els efectius li ho van impedir, però en l'incident va morir un dels uniformats, sis civils, i quatre persones més van resultar ferides, inclòs un policia. Abans de dirigir-se a l'església, l'assaltant va disparar contra un comerç a la zona d'Atlas, al mateix barri de Heluan, i va matar dos homes, de manera que nou persones van perdre la vida entre les dues accions.

El Ministeri va identificar l'atacant com Ibrahim Ismail Mustafa, nascut el 1984, resident a Heluan i considerat un dels terroristes més «perillosos i destacats» que buscava la justícia.

El responsable del programa de Llibertat de Religió i Creença de l'ONG Iniciativa Egípcia per als Drets Personals, Ishaq Ibrahim, va ressaltar ahir que aquest atac s'emmarca en els molts que han tingut lloc des del 2016 contra els cristians en diversos punts d'Egipte. Segons l'investigador, des de llavors s'ha «trencat la barrera» psicològica que limitava els atacs contra les esglésies, que sempre han tingut fortes mesures de seguretat, les quals han passat a ser un blanc important d'atacs.

El desembre de l'any passat, una acció suïcida contra una església situada al costat de la catedral del Caire va acabar amb la vida d'una trentena de fidels, i aquest abril, coincidint amb el diumenge de rams, dos terroristes es van fer explotar en una església de la ciutat d'Alexandria i en una altra de la localitat de Tanta, fet que va provocar la mort de més de 45 persones. Estat Islàmic va reivindicar els dos atacs de Setmana Santa, mentre que l'anterior va ser atribuït a joves radicalitzats procedents de Germans Musulmans. A causa dels sagnants precedents, les mesures de seguretat han estat reforçades al voltant d'esglésies i centres cristians i el nivell d'alerta és màxim en dates assenyalades.