Les forces de Defensa d'Israel van llançar fullets i gasos lacrimògens en territori de la Franja de Gaza des de primera hora d'ahir per impedir que els palestins s'acostessin a la tanca fronterera abans de l'últim dia de les manifestacions en protesta per reclamar el retorn dels refugiats palestins.

La previsió ja era que les mobilitzacions augmentessin aquest dilluns, coincidint amb el setantè aniversari de la fundació de l'Estat d'Israel i el dia en què es va obrir oficialment la nova ambaixada dels Estats Units a Jerusalem. A la localitat de Khan Yunis, al sud de la Franja de Gaza, les forces israelianes van disparar amb munició real i van ferir a la cama un manifestant palestí, segons van informar metges i testimonis palestins. Les mobilitzacions, celebrades en el marc de la Gran Marxa del Retorn, assoliran el seu clímax avui, el dia en què els palestins recorden la Nakba, quan el 1948 centenars de milers de palestins van haver d'abandonar casa seva. El Moviment de Resistència Islàmica (Hamas), el grup islamista que governa la Franja de Gaza, ha promès grans mobilitzacions de masses al territori costaner palestí durant els propers dos dies.

Els fullets llançats per les forces de Defensa d'Israel aconsellen als residents que no s'acostin a la tanca fronterera ni «provin de sabotejar-la».